lördag 24 april 2010

Basutrustning: Hygienartiklar

Låt oss vara ärliga, hygienen på lajv blir ofta lidande och är inte alltid det första man bekymrar sig om. Det är helt okej och upp till var och en hur de vill sköta hygienen på lajv.
Det känns dock ofta bättre om man sköter den ganska bra. Om det är ett lajv när det är varmt ute kanske det finns en bäck eller sjö på lajvområdet och då rekommenderar jag att man tar sig ett bad. Man känner sig mycket fräschare efteråt och får då ut mycket mer av lajvet.

Vad kan då vara bra att ha med bland sina hygienartiklar?

Tvål
Det finns många fina och stämningsfulla tvålar man kan ha med sig. Det bästa är att ha en lite mer "hemgjord" tvål, kanske med någon trevlig doft. Du kan köpa sådana tvålar på de flesta gårdsbutiker, hälsokostaffärer och medeltidsmarknader. Du kan även gå till Indiska och köpa en ganska prisvärd olivtvål där. Förvara din tvål inlindad i en bit tyg.


Handduk
Den perfekta handduken till lajv är en oblekt linnehandduk utan några märkningar. Sådana kan man ofta få tag i på second hand och loppisar, men även på butiker som säljer husgeråd. Du kan också ta med en helt vanlig handduk i valfri storlek så länge den är utan tryck och i en diskret färg.

För männen - Rakningstillbehör
Om du har en roll som passar bäst slätrakad kan det vara bra att ha med sig raksaker. Du kan självklart välja att ha en vanlig plasthyvel och gömma den i din offlåda och raka dig i smyg, eller så kan du göra det hela till en inlajvgrej. Det är väldigt stämningsfullt.
Du behöver:
Rakkniv av gammalt snitt - Finns att få tag i på Tradera till låga priser. Det är dock ganska svårt att raka sig med en rakkniv om man inte är van, så se till att öva en del innan lajvet.
Rakborste - Med keramik- eller trähandtag. Diskret plast fungerar i värsta fall.
Raktvål - Går att köpa lite överallt. Om du vill ha något snyggt att ha den i så kan du ha den i en vanlig liten keramikskål när du använder den.
Spegel - Förslagsvis en mellanstor spegel som du kan hänga upp på ett träd eller liknande. Tänk på att det snyggaste är om det är en spegel som ser gammal ut, annars kan det lätt bli fult.
Som sagt så kräver inlajvrakning lite mer av dig som lajvare, men jag lovar att det blir ett stämningshöjande inslag i lajvet!

Borste eller kam

Om man har långt hår och vill slippa borsta det på lajv så kan man helt enkelt sätta upp det i en hård fläta och sedan inte bekymra sig mer om den saken. Om man däremot vill vara lite finare kan det vara en god plan att ha med sig en borste eller kam. Borstar med träskaft finns att få tag i lite överallt, håll bara ögonen öppna. En kam kan vara lite lurigare. Det bästa är faktiskt att leta på en djuraffär eller hästaffär. Där finns metallkammar som ibland också har träskaft som kammen på bilden.

Spegel

Om man spelar en fåfäng roll eller helt enkelt är lite fåfäng off så kan det vara fint att ha med sig en handspegel. Dessa finns i många olika utföranden, tänk på att inte ha en för lyxig om din roll inte skall ha så mycket pengar. Bästa sättet för att få tag i en handspegel är genom loppisar eller Tradera.


Parfym

Som kvinna kanske man vill ha lite parfym på lajvet, särskilt om man skall spela en lite mer högboren roll. Det bästa tipset här är att göra eget rosenvatten och sedan ha det i en fin flaska som man tycker passar.
Ett enkelt recept på rosenvatten:

100g rosblad, endast kronbladen
2 ½ dl vatten.
Gör så här: Hacka kronbladen fint. Koka upp vattnet slå över det över rosenbladen och låt det stå över natten. Sila bort rosbladen genom en fuktig, men urvriden silduk eller genom kaffefilter. Häll upp på väl rengjord flaska, förslut väl och förvara i kylskåp.

Schampo och balsam
Om det finns vatten till att bada eller tvätta håret på lajvet. Köp vanligt dina vanliga favoritprodukter och häll dem i mer passande glasflaskor. Klart!

Smink, deodorant och tandborste
Ingenting av det här brukar fungera att ha på ett vanligt fantasylajv. Smink skall undvikas över huvud taget, deodorant och tandborste går bra att ha i sin offlåda och smussla lite med.

torsdag 22 april 2010

Basutrustning: Väskor och pungar

Väskor

Många brukar packa sina lajvsaker i en vanlig bag eller annan modern väska och sedan gömma den efter att de packat upp på lajvområdet. Det fungerar, men om man vill kunna ha sin väska framme så skall jag nu ge några tips om det.

Här är exempel på väskor som fungerar bra att använda även under lajvet:

Näverkont

De är inte lätta att hitta, dessa dyrgripar, men om man hittar den så släpper man den aldrig. En näverkont är lite otymplig om man skall bära den långt, men den ger en skön stämning vid ens sovläger och är mycket bra att ha saker i. En del av dem är lite dåliga på att tåla väta dock.
Det finns egentligen inga lätta sätt att hitta en bra näverkont på, utan man får helt enkelt hålla ögonen öppna när man är på loppmarknader och hoppas på det bästa.

Korg

En korg går utmärkt att packa i och är både lätt och billig att få tag i för det mesta. Kolla på loppmarknader, IKEA, Second Hand-butiker och hos släktingar. En korg är särskilt trevlig att förvara och bära matvaror i och dessutom kommer de i alla storlekar man kan tänka sig.


Tygryggsäck

En ryggsäck i diskret tyg går alltid bra att använda på lajv. De kan vara lite luriga att hitta, men om man spanar omkring så kan man ofta komma över en till ett bra pris. Om man har lite extra pengar kan man gå till en jaktaffär där man med all säkerhet lär hitta en. Om man har lite mindre pengar så kan man gå till ÖoB och hoppas på att de har några militärryggsäckar i tyg och läder som man kan använda. Tänk på att inte ha för synliga tygmärken eller syntetmaterial eller plast på ryggsäcken.


Skinnryggsäck

En skinnryggsäck är ofta både snygg och praktisk. De kommer i många former och färger, så var noga med att välja en i naturfärger (som nästan allting annat när det kommer till lajv).
Skinnryggsäckar finns ibland att hitta på second hand, men ett tips är att du tar en titt på Tradera också. Det kan vara värt det!


Axelremsväska

En annan sak som går bra att använda på lajv är en axelremsväska i skinn. Självklart kan man ha en enkel i tyg också, men skinn både ser bättre ut, håller bättre och står bättre emot väta. Även dessa får man leta efter på Tradera, second hand och liknande ställen.
Det brukar kunna finnas många olika sorters väskor billigt just på second hand, och bara du ger akt på att undvika syntetmaterial, helst undvika tryckknappar och plastdetaljer så kan du snabbt hitta en väska som din roll kan bära med sig och använda till olika nödvändigheter.

Pungar

En pung är en liten påse som du kan bära vid ditt bälte, eller ha i din väska. En pung kan vara bra till många saker såsom smågodis, lajvpengar, sysaker, eller annat smått och gott som du och din karaktär kan behöva.

Det går att köpa pungar ganska billigt, men det är minst lika lätt (och billigare) att göra dem själv! Här kommer två enkla modeller som vem som helst klarar av att göra:

Enkel rundcirkelpung

Du behöver: En bit tyg eller skinn, ett snöre eller en rem, nål och tråd och en sax. Bäst blir pungen om du gör den i filt eller annat tyg som inte repar upp sig!

Klipp ut en rundel i tyget eller skinnet. Klipp sedan små, små hål längsmed kanterna. Trä in remmen genom hålen. Dra åt. Klart!
Den här kan man också göra i större modeller med eller utan öljetter (som jag nämnt tidigare) och går bra för att till exempel ha som påse för att förvara mat i.

Lite mer komplicerad pung

Du behöver: Tyg (gärna filt) eller skinn, nål och tråd, snöre eller rem, eventuellt en liten säkerhetsnål.

Klipp till din bit tyg så den är avlång. Vik den på mitten. Sy sedan igen på sidorna, men lämna en bit längst upp vid öppningen, förslagsvis ett par centimeter om du vill vara säker på att det skall vara nog.

Vik sedan kanten du lämnade längst upp på mitten och sy fast den så att du får en "tunnel". Trä ditt snöre eller rem genom "tunneln". Om det är svårt att få igenom den så kan du fästa snöret vid en säkerhetsnål och lirka igenom det. Vänd sedan pungen ut- och in. Klart!

Om du har extra tid till övers så kan du ju alltid sy fast fina träpärlor på din pung eller brodera ett mönster så den ser lite lyxigare ut!

Basutrustning: Sovsaker

Exakt hur noga man skall vara med sin sovutrustning beror först och främst på årstid och vilket lajv man skall åka på. En del lajv har något som kallas "tältfrid" och det betyder att du inne i ditt tält kan vara offlajv. Då behöver du bara ta en vanlig sovsäck och ett vanligt liggunderlag och inte bekymra dig mer om den saken. Sedan finns det lajv där man också sover inlajv, vilket kan vara både jobbigt och mysigt beroende på hur väl förberedd man är.

Något att sova på

1. Liggunderlag.
Till ett standardlajv kan du köpa ett billigt liggunderlag (exempelvis på ÖoB eller Claes Ohlsson) och sedan köpa något billigt tyg i form av ett billigt, naturfärgat lakan från IKEA. Sedan syr du helt enkelt ett överdrag av lakanet så att liggunderlaget inte syns. Billigt och smidigt! Det är få lajv som gnäller på den här sortens sovunderlag.

2. Fällar
Fårskinn, renskinn, ja de flesta sorters tjockare skinn kan vara underbart skönt att sova på. Problemet med skinn är att de är vansinnigt dyra. Om man känner att man vill lägga ut ett antal hundralappar så kan man dock köpa fårskinn på IKEA (faktum är att nästan allt man behöver för lajv kan hittas på IKEA, Claes Ohlsson och ÖoB kombinerat). Nackdelen med fårskinn, förutom priset, är att de ofta är ganska små så att det kan behövas två stycken. Nackdelen med renskinn är att de nästan alltid hårar något rysligt!

Något att sova i eller under

1. Sovsäck.
En sovsäck är oftast väldigt, väldigt offlajv. Om man inte hittar något annat kan man dock ta en sovsäck med lite diskreta färger och sedan sy en påse åt den av några naturfärgade lakan eller annat stort tyg. Man kan också ta ett påslakan i någon passande färg och utan mönster och trä över sovsäcken. Det fungerar som nödlösning och om man skall vinterlajva är sovsäck nästan oundvikligt.

2. Filtar.
Det är väldigt hardcore att sova enbart med filtar, men på sommarlajv kan det fungera mer än utmärkt. Om du kan få tag i yllefiltar så är de varmast, men försök verkligen att undvika fleece, samt alla filtar med grälla färger och konstiga mönster. Ta hellre med en filt för mycket än en för lite, om du inte behöver den så finns det säkert någon som vill låna.
Du kan också använda din mantel som en extra filt.

3. Täcken.
På senare år har jag märkt att duntäcken med ett neutralt påslakan är ultimat när man åker på lajv. Enda problemet är att de är jobbiga att packa och tar mycket plats. Dessutom kan föräldrar till unga lajvare säkerligen vara lite motsträviga till att deras barn släpar med sig sina fina täcken ut i skogen.

Något under huvudet

De flesta har svårt att sova utan huvudkudde. Själv brukar jag rulla ihop en bunt kläder till lagom tjocklek och använda som kudde, men det finns många som tar med sig sin egen kudde ut i skogen också. Tänk bara på att ha ett neutralt örngott så går det utmärkt.

Vad skall man ha på sig?

Det är upp till var och en vad de vill sova i. Om man vill ha ett nattlinne eller en särk så kan man ta ett lucialinne och färga det i te eller med björklöv och sedan sova i det. Själv sover jag alltid i mina vanliga lajvkläder, något som inte alltid är så bekvämt. Glöm inte att ta av dig strumporna, och om de är fuktiga kan du lägga dem längst ned i sovsäcken eller under filtarna så kommer de torka av din kroppsvärme och vara varma och gosiga nästa dag.

Skippa inte sömnen!

Om du sover, även om du bara sover några timmar, så kommer ditt lajv att bli mycket roligare!

Basutrustning: Fältflaska

Jag kan inte nog beskriva vikten av att ha en fältflaska när man är ute på lajv, särskilt om man spelar en roll som kommer att röra sig i skogen. Jag har nämnt det tidigare, men jag nämner det igen; En av de vanligaste anledningarna till att ett lajv blir pest och pina är för att man har huvudvärk. Denna huvudvärk får man allt som oftast av vätskebrist. Man är inte van vid att röra sig så mycket och därmed också behöva mer vatten än man normalt gör.
Därför är det bra att ha med sig en fältflaska.
Det finns aliminiumfältflaskor klädda i tyg som man kan köpa billigt på Överskottsbolaget om de har en avdelning med militärprylar. Man kan också leta efter andra sorters krus eller flaskor som går att bära med sig. Om inte annat borde man kunna hitta någon form av metallplunta som man kan få fast vid bältet på något sätt.
Alla fältflaskor av modellen nämnd tidigare (arméns) har skruvkorkar. Egentligen så brukar man inte ha skruvkorkar på lajv, men här gör nästan alla ett undantag. Ibland är också skruvkorken av svart plast. Du kan försöka dölja detta på något fint sätt, eller helt enkelt bara inte låtsas om det.
Det är viktigare att du mår bra än att allting är hundraprocentigt inlajv!

måndag 19 april 2010

Basutrustning: Skål, slev och mugg

Även om man inte skall laga maten själv kan det vara bra att ha med sig egen skål, slev och mugg till lajvet. Detta utifall man blir bjuden på mat, ifall värdshuset har ont om saker eller helt enkelt för att det är trevligt som rekvisita för ens karaktär.

Skål

En bra skål skall man kunna använda både till att äta gröt eller soppa ur. Alltså är det bra att välja en skål som inte har för låga kanter. Det bästa stället för att hitta en billig skål är på second hand. Om du skall köpa en träskål så var dock lite försiktig med hur de har blivit behandlade. Det finns nämligen lack som inte alls tål värme och som förvandlas till en äcklig (och förmodligen giftig) beläggning när man väl har hällt i maten eller vätskan. Därför är det bäst att du när du köpt hem en skål värmer på lite vatten och häller det i skålen. Om botten då ändrar färg eller beter sig konstigt på annat sätt är det nog bäst att du hittar en annan skål.

Du kan också köpa en skål i lergods. Då är det bäst att välja en som är brun och kanske glacerad (blank och glänsande) på insidan. Nackdelen med dem är att de väger lite mer i packningen och kan gå sönder lättare än en träskål.

Själv har jag valt att använda en träskål med handtag på sidorna till min standardutrustning. På så sätt bränner jag mig inte om jag får varm soppa i skålen och måste vänta på att den svalnar.

Slev eller sked

Träsleven är (förutom din kniv) ditt enda bestick. På medeltiden använde man inte gaffel, så därför ser många snett på att man använder gaffel på fantasylajv. Även här är det lättast att hitta sin slev på second hand. Se till att välja en som inte är för stor. Om du binder fast en pinne vid din slev för att förlänga skaftet kan du också använda den till att röra om i grytan vid matlagning.

Om du inte kan hitta en träslev så kan du också använda en gammal fin metallmatsked, eller i värsta fall en ganska ny och ful, antingen helt i metall eller med träskaft.

Mugg eller Kåsa

Även om du helt struntar i att ha en skål och en slev så är en mugg eller kåsa något av det viktigaste att ha med i din standardutrustning. Fördelen med en träkåsa är att du kan binda den vid ditt bälte och på så vis ta och dricka lite vatten så snart tillfälle bjuds.
Något av det vanligaste som kan förstöra ett lajv är att man får huvudvärk av vätskebrist. Detta för att man rör sig mer än vanligt, men inte tänker på att dricka ordentligt med vatten. Där kommer kåsan väl till pass.

Som alternativ till en träkåsa (som ibland kan vara lite luriga att hitta, även på loppis) kan man ha en mugg i lera eller keramik. Det lättaste sättet för att hitta en billig, lajvenlig lermugg är att gå till en blomsterhandel och köpa en lagom stor blomkruka (utan hål i botten givetvis). Du kan också köpa en väldigt diskret, gråvit keramikmugg (utan handtag) för några kronor på IKEA.

Basutrustning: Snöre och rep

Förmodligen kan jag inte nog uttrycka hur otroligt mycket nytta man kan ha av lite rep och snöre på ett lajv. Personligen så har jag alltid helst med mig en rulle med hampsnöre, också kallat gammaldags balsnöre. Det är tjockt nog för att kunna användas som rep och tunt nog att kunna användas som snöre. Helt enkelt det mest prisvärda på marknaden (se bild till vänster). Detta snöre kan man köpa på Lantmännen, eller kanske rättare sagt Granngården. Med all säkerhet kan du också köpa bra snöre eller rep på en järnhandel eller ett byggvaruhus.
Man kan använda det till att bygga vindskyddet, hänga saker vid sitt bälte, knyta fast hundar och så vidare. Om man har ett bra snöre sätter fantasin enbart gränserna.
Men om man inte vill ha en jättestor rulle med snöre så går det lika bra att köpa en kortare bit naturfärgat snöre, exempelvis på Claes Olsson eller vilken butik med hobbymaterial som helst.

Tänk bara på att inte köpa syntetiskt snöre, utan just naturfärgat. Dels ser det mycket bättre ut på lajv och dels så förmultnar det om man skulle glömma kvar några stumpar i skogen efter lajvet.

måndag 12 april 2010

Basutrustning: Kniv

"Jag trodde jag hade talat om för dig att utan kniv klarar man sig inte i skogen"
- Birk Borkasson

Om du skall på ett fantasylajv är det nästan nödtvunget att du har med dig en kniv. Självklart är den inte till för att använda som vapen, absolut inte ens till att hota folk med. Din kniv fungerar på lajv lite "halvoff". Om du blir överfallen av orcher och inte har ett lajvvapen (ett mjukt och ofarligt vapen skapat bara för lajvet) utan bara din kniv så är det som att du inte har något vapen alls. Du får inte på några villkor använda kniven till att skada eller hota en annan deltagare.

Föräldrar!

Många föräldrar till lite yngre lajvare är väldigt tveksamma till att låta sina barn bära kniv. Det är fullt förståeligt, men det kan också göra lajvupplevelsen så mycket bättre. Föräldrar som oroar sig kan vara med barnet när det köper kniven och sedan lära ut korrekt knivhantering tillsammans med barnet. Minns också att en slö kniv alltid är farligare än en vass! En slö kniv slinter man lättare med och på så vis uppstår skador lättare än med en vass som i stället gör vad man vill att den skall göra.

Lite grundtips för knivhantering

1. Lägg aldrig ifrån dig kniven när du håller på med något. Du kan glömma bort den och sedan kan någon skada sig på den. Stick i stället tillbaka den i skidan när du inte behöver den.
2. Kör aldrig ned kniven i jorden. Den blir slö av det och slöa knivar är farliga knivar.
3. Kasta aldrig din kniv. Någonsin. Inte ens på skoj.
4. Om du lämnar över kniven till någon, håll i bladet och sträck över handtaget först mot personen. Rikta aldrig kniven mot någon.
5. Om du täljer, tälj bort från dig själv, aldrig mot dig själv.
6. Torka av kniven när du har använt den till något smutsigt. Om du använt den till att skära mat är det bra att tvätta den ren också. Glöm bara inte att torka den torr också efteråt.
Kort sagt; Ta hand om din kniv så kommer den att vara dig till stor nytta!

Vad skall man välja för kniv?

Det finns en mängd olika knivar i alla möjliga former och storlekar. Vilken du själv vill ha är upp till dig.
Några saker du bör tänka på:
Material - handtaget måste vara i trä, ben, metall eller horn. Du kan inte ha plasthandtag på din lajvkniv. Knivslidan (eller skidan) måste vara i metall, trä eller läder. Inte heller den får vara i plast.
Parerstång eller inte - Om du är nybörjare med kniv kan en parerstång vara en väldigt bra idé. Den skyddar så att din hand inte glider ned över skaftet när du använder kniven.

Var hittar jag en bra kniv?

Den mest klassiska kniven är morakniven (den som är på bild överst i artikeln). Det är en mångsidig kniv som finns i flera olika modeller både med och utan parerstång. Morakniven är oftast av mycket god kvalitet och håller en livstid om du tar väl hand om den.

Knivar går att hitta främst på affärer som säljer jakt- och fiskeutrustning, men du kan också hitta fina knivar på medeltidsmarknader (tipsar om Riddarveckan i Hova där det brukar stå en mycket trevlig man och sälja knivar till vettiga priser) och ibland på loppmarknader.
Clas Ohlson har även en prisvärd morakniv för 139:- i butik.

Priset på en vettig kniv är allt från 100 kr och uppåt. Min egen köpte jag för 300 kr och den har finskt stål och ett mycket fint trähandtag med metalldetaljer som ligger fint i handen. Komplett med en enkelt dekorerad läderskida. Det är viktigt att din kniv passar just dig, för du kommer förmodligen att ha den i många år och ha stor nytta och glädje av den.

Att göra sin egen kniv

Om man känner sig pysslig och vill göra sin egen kniv finns det utmärkta grundset att köpa lite här och var. Dessa innehåller allt man behöver för att göra en fin egen kniv. Det finns också böcker på biblioteket och artiklar på nätet som är användbara. Jag kommer dock inte gå in närmare på exakt hur man gör här, simpelt nog för att det känns lite som överkurs.

Att slipa sin kniv

Det är som tidigare nämnt viktigt att hålla sin kniv vass, därför är det bra att kunna slipa den själv. För att slipa din kniv behöver du en fil och/eller en brynsten. Brynstenar kan du köpa på byggvaruhus och liknande ställen.
Så här gör du på ett simpelt sätt:
Vinkla brynstenen eller filen så att den ligger jämnsmed knivens egg. Dra sedan utåt i en svepande rörelse. Vänd på kniven och gör likadant från andra sidan. Fortsätt tills kniven är vass.
Det tar en stund att få in knepet, men när du väl har lärt dig kommer du aldrig att ångra dig.

Knivförvaring mellan lajv

Se till att din kniv ligger någonstans där eventuella småsyskon aldrig kan få tag på den. Om du kan ha den inlåst, se till att ha kniven inlåst.
Glöm aldrig att ta av dig kniven om du efter eller före lajvet skall röra dig ute på stan, åka buss eller tåg eller bara gå in i en affär och handla mat till lajvet. Det är förbjudet i Sverige att bära kniv på allmän plats ifall bladet är över sju centimeter långt.

Basutrustning

Härmed påbörjas en ny artikelserie, denna gång om basutrustning. Jag kommer beskriva vad som i grund och botten är bra att ta med sig på alla lajv.
Jag kommer inte att beskriva specifik lägerutrustning, utan basutrustningen är till för dig som redan har ordnat någonstans att sova, till exempel på ett värdshus eller i ett läger med några kompisar.

Senare kommer också en artikelserie om vad man behöver för att ha ett eget basläger, men det är som sagt en senare fråga.

Basutrustning:

- Kniv
- Snöre och rep
- Skål, slev och mugg
- Fältflaska
- Sovsaker
- Väskor och pungar
- Hygienartiklar
- Offlådan och dess innehåll

Du måste inte ha allting på listan, utan den är mer till för att ge dig en uppfattning om saker som kan vara bra att ha för att få ett trevligt lajv.

söndag 11 april 2010

Att färga tyg

Om man har ett tyg som känns alldeles för vitt, eller om man helt enkelt inte vill ha sitt tyg i naturvitt så kan man färga det. Det finns många olika sätt man kan färga tyg på.

Du kan köpa tygfärg i en vanlig matbutik i stil med ICA eller Konsum, läsa på förpackningen, följa instruktionerna och färga om dina kläder i tvättmaskinen. Det är ett enkelt sätt, men också lite dyrare. Om du vill färga om kläderna till exempelvis svart eller grått är det dock en utmärkt metod.
Tänk dock på att om du delar tvättstuga med andra så är det ofta förbjudet att färga tyg i tvättmaskinen.

Om du däremot vill vara lite finurlig och få mer naturliga färger så har jag två billiga tips för dig:

Brunt
Du behöver: Snabbkaffe, svart te, stor kastrull.

Gör så här: Köp billigaste sortens snabbkaffe och lite svart te med en doft du tycker om. Lägg tyget i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker tyget. Häll i överdrivna mängder med kaffe och te ovanpå. Häll på mer vatten om du tycker det behövs. Koka. Låt stå och svalna i några timmar. Efter det har du ett tyg som är brunt eller brunflammigt (beroende på vad det är för slags tyg) och som dessutom luktar gott. Passar perfekt för roller som bönder, rövare, tiggare eller andra lite fattigare roller.
Det bruna går inte heller bort i tvätten, utan sitter där det sitter!

Grönt
Du behöver: Björklöv, en stor kastrull

Gör så här: Samla in någon liter björklöv direkt från träden. Lägg tyget i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker tyget. Häll i löven. Häll på mer vatten om du tycker att det behövs. Koka. Låt stå och svalna i några timmar. Efteråt har du tyger med en ganska ljus och behaglig gröngul färg. Det gröna går inte bort i tvätten och sådan här färgning blir också sällan flammig.
Det blir mindre flammigt och starkare färg om du samlar in löven innan midsommar!

Om du känner dig pysslig så finns det en massa andra växter som du kan färga tyger med. Det finns böcker om växtfärgning på biblioteket och en del artiklar om man söker på google.

Den stora artikeln om tyg

Tyg till lajv är ett kapitel för sig och därför kommer det också behandlas därefter. Det som givetvis är absolut bäst är linne och ylle, men båda delarna är väldigt dyra. Om man sedan inte är så säker på att sy så kan det hela bli en ännu dyrare historia. Därför skall jag här berätta om lite alternativ.

I stället för linne - ta bomull
Tunna bomullstyger är sällan bra till lajv, men om de är ganska grova så fungerar de alldeles utmärkt. Grovt och billigt bomullstyg kan du bland annat köpa på IKEA för 19:-/m. Du kan också skaffa dig indiskt bomull. Det är ofta grovt till strukturen och finns bland annat i billiga stora överkast som också går att köpa på IKEA. För att skylta lite mer med just den affären som din lokala tyghandel så har de även simpla och väldigt billiga lakan i naturfärg som du kan sy skjortor, särkar och andra "lajvunderkläder" av.

I stället för ren ylle - ta filtar
Många filtar är blandningar mellan ylle och andra saker. Filtar kan du hitta på IKEA, på bäddvaruhus eller helt enkelt på vinden, eller på second hand-butiker.
Undvik mönster och undvik filtar av fleece-tyg. Dels för att de ser hemskt konstgjorda ut och dels för att de är mycket brandfarliga.
Du kan också köpa filttyg av olika slag på metervara i de flesta tygaffärer. Det är inte billigt, men det är heller inte lika dyrt som ylle.

I stället för sammet - ta velour
Velour är det där mjuka, ganska tunna och stretchiga tyget som många brukar kalla för sammet. Om du skall spela en rik roll så går det att göra många lyxiga saker med hjälp av velour. Det är få saker som blir snyggare än till exempel en väldigt vid mantel i krossad velour - eller plysch som det också kallas.
Du kan hitta velour på tygaffärer - ofta för en riktigt billig penning. De har också många gånger under åren haft bra erbjudanden på Jysk bäddlager där man kunnat köpa en rulle med ett antal meter velour för under hundralappen.
Tillägg: På lajv med lite högre utrustningskrav är det bättre att undvika velour och hitta andra alternativ, exempelvis bomullssammet.

Struktur och färg

När det gäller val av struktur och färg så beror det också mycket på vad för slags roll du skall spela. Här kommer några riktlinjer:

Fattig roll - grova tyger, inga starka färger, inga mönster.
Rik roll - finare tyger, gärna rött eller blått och gärna brokad.

Om du inte vet vad brokad är så kan du ta en titt på den här bilden:
Det här är en del av den klänning som min syster sydde när hon en gång skulle spela drottning. Det är fullt med gulddetaljer och fina tyger med brokadmönster. Själv skulle jag aldrig våga mig på att sy en sådan här klänning, men jag har sytt en långväst i brokad en gång och senare kanske jag lägger upp mönster för hur man lätt kan göra en sådan.

Om du hittar tyger som känns alldeles för vita så kan du alltid färga om dem, men mer om det i en annan artikel.

lördag 10 april 2010

Baskläder: Mantel

Så till den sista delen i serien "baskläder"; Hur du skaffar dig en mantel.

Varför skall man ha en mantel? Jo, en mantel är varm och praktiskt. Den fungerar både som plagg och som extrafilt och dessutom är det något speciellt med att röra sig genom skogen i en mantel. Både jag och många jag känner tycker att det är mycket lättare att komma in i lajvstämningen om man har sin mantel på sig.

En mantel är egentligen det plagg som är allra enklast att sy, men också det plagg som kräver mest tyg av alla. Det bästa tyget är självklart ylle, men ylle är också sjukt dyrt och därför kan det fungera med praktiskt taget vilket tyg som helst som är lite tjockare och som ser bra ut. Det du måste undvika till varje pris är dock att använda fleece-tyg. Det är en styggelse och går helt enkelt inte att ha på lajv. Faktum är också att fleece är väldigt brandfarligt och på lajv brukar det finnas både ljus och många öppna eldar som kan släppa ifrån sig gnistor. Tänk alltså bort fleece.

Om du skall göra en vanlig, rejäl mantel så kan det vara praktiskt att köpa upp ett par enfärgade filtar i en diskret ton. Många har gjort mantlar av filtar från överskottsbolaget. De är dock väldigt karaktäristiska, så om du tänker använda sådana är det bäst att du färgar dem lite i kaffe eller med hjälp av björklöv som jag beskrivit i tidigare artiklar.

Hur du skall göra din mantel beror lite på hur mycket tid du vill lägga ned och hur mycket tyg du kan komma över. Tänk också på att även om det kan vara lockande med en väldigt vid och lång mantel så kan det bli svårt att röra sig i skogen om den är för lång.

Här följer några exempelmönster på mantlar som jag hittade på den här förträffliga sidan:

Trekvartsmantel


Snäv mantel


Helcirkelmantel
(Där du på modell ett kan göra hål för skärpet och på modell två kan låta den nedre flärpen vara under bältet)



Mantel med huva
Om du tycker att det är för krångligt med att ha en huva direkt på manteln (det kan påverka passformen) så kan du också ha en struthätta till manteln. Det kommer snart en artikel om hur du gör en sådan.


Halvcirkelmantel
(den vanligaste sorten)

Själv har jag dock en fyrkantig mantel som jag bara rundat av lite i de bakre hörnen. Praktiskt taget vilken tygbit som helst som är stor nog att svepa om axlarna går med lite modifikationer att använda som mantel.

Nu till nästa viktiga del:
Mantelspännet

Det finns många olika sätt att fästa ihop sin mantel. Själv har jag på min sunkiga mantel en konstruktion bestående av ett hål på ena sidan och en läderrem med en pinne som man trär igenom hålet på den andra. Det finns dock många mycket finare konstruktioner.

Det här är ett klassiskt mantelspänne som du använder ungefär som en brosch. Just exakt det här spännet kan du köpa på Viking.se för 80:-, men det brukar också gå att få tag i billigare på medeltidsmarknader och dylikt.

Om du inte har tid att vänta på en medeltidsmarknad så finns det ändå något du kan göra. Det enklaste är att gå till första bästa sybehörsaffär och köpa ett mantelspänne där. Om du går till knappavdelningen så hittar du snart ett antal spännen som ser ut ungefär så här:
Om du inte har nära till en sybehörsaffär eller är ute efter något lite mer spännande så kan du alltid kika på JoNics hemsida eller varför inte ta en sväng förbi Kuppjirk.

Man kan göra många andra saker för att piffa till sin mantel. Bland annat kan man brodera mönster på den, eller kanske sätta fast några knappar eller leta reda på ett riktigt personligt mantelspänne.

Och till sist, för inspirationens skull så råder jag dig att gå och kika på de vackra mantlar som presenteras på SofiaElisabets hemsida.

Baskläder: Skodon

Det som alla icke stenrika lajvare fasar för är att skaffa lämpliga skodon. Inget annat plagg har resulterat i så många panikartade telefonsamtal i stil med: "Lajvet börjar i morgon, vad skall jag ha på fötterna!?"

Först och främst bör du tänka på följande saker:
1. Bekvämlighet. Du skall vara ute i skogen och vandra omkring mycket. Det är ett litet helsike att ha obekväma saker på fötterna då. Därför är det bäst att du inte köper några skor över internet eller via någon katalog. Det är nästan tvunget att du måste prova skorna och gärna gå in dem några dagar innan lajvet. Kombinera det med att du ger dig ut i skogen och testar om dina övriga kläder känns bekväma och lagom varma.
2. Pris. Du behöver inte köpa handsydda stövlar för tusen spänn. Jag lovar.

De allra flesta lajv godkänner skodon som är i skinn eller tyg och som har en gummisula. Om lajvet du skall på inte godkänner detta så innebär det två saker. För det första så kommer du nästan bensäkert att få lägga ut med mycket pengar på dina skor och för det andra så har jag absolut inga som helst goda råd. För det tredje bör nämnas att lädersulor ofta blir väldigt hala att röra sig med om det är lite lerigt i skogen. Då är det nästan bättre om du har okänsliga fötter och klarar av att gå barfota i stället.

Skor kan man annars hitta på second hand om man inte redan har något hemma som är lämpligt. Jag skall visa några exempel och berätta lite om vad du bör tänka på.
Skorna som visas i början av det här inlägget är ett par näbbstövlar. När jag började lajva hade jag tur och kunde överta min mammas gamla näbbstövlar från sjuttiotalet. De är väldigt bekväma och efter en liten tripp till skomakaren är de också vattentäta och väldigt smidiga att röra sig i.

Min bror lajvar nästan alltid i gamla träskor. Många tänker inte på att det fungerar utmärkt och det enda man måste akta sig för är att inte trampa snett och vricka fötterna eftersom de brukar ha en ganska hög sula. Annars är träskor ofta billiga och går för det mesta att köpa på en helt vanlig bensinmack.
Ypperlig sista-minuten-lösning så länge lajvet inte är på vintern.

Om man skall lajva på sommaren så brukar olika former av sandaler också fungera. Om man exempelvis spelar magiker, filosof eller någon lite mer "damig" roll så fungerar sandaler alldeles perfekt. Tänk bara på att de inte fungerar så bra om du skall röra dig mycket i skogen, men om din roll håller sig mest i byn så fungerar det bra.

Överallt i second hand-butiker kan man hitta skinnstövlar. Så länge klacken är låg och det inte finns några dragkedjor är de väldigt ofta både snygga, bekväma och billiga som lajvskor. Snörning går självklart bra. Man kan också göra en nödlösning: Om man hittar några kängor eller stövlar som är perfekta, men har dragkedja, så kan man ta en remsa läder eller skinn och fästa det över dragkedjan. Se bara till att det inte hindrar dig från att få på dig stövlarna när det är klart!

Det vanligaste man ser på lajvares fötter är kängor. Många har gamla militärkängor, men minst lika många har svarta eller bruna kängor av annat slag. Så länge det inte finns någon synlig text eller konstiga märken på dem så brukar det inte störa en själ.
Tänk bara på att kängor tar tid att gå in! Spring inte ut i skogen med kängor som är precis nyinköpta såvida du inte har bra skavsårsplåster med i packningen.

En annan bra lösning om man vill ha handsydda och fina lajvskor, men inte har råd med de allra dyraste är att hålla utkik på medeltidsmarknader. Titta inte på stånden där de bara har skor - för de brukar också vara dyra - utan kika runt bland de andra försäljarna. Har du tur så kan du hitta ett par snygga och enkla lågskor för några få hundralappar.

Stumpor?

Många frågar vad man skall ha för slags strumpor på lajv. Det bästa är självklart om man kan ha enkla, stickade raggsockor i neutrala färger. Om det är sommar kanske man inte känner så mycket för just raggsockor och då kan man egentligen ta vilka strumpor som helst bara de är enkla och diskreta.
På hösten och vintern är det vansinnigt kallt att lajva ibland. Var noga med att ta med flera ombyten med raggsockor. Jag skall även lära er ett litet knep: Om alla dina strumpor är våta och det inte är dags att åka hem på länge: ha med ett par små och ickeprassliga plastpåsar som du kan trä över fötterna. Det blir varmt, men är inte bra i längden. Fungerar dock som nödlösning medan extraparet sockor torkar borta vid elden.

Så, för att sammanfatta hela inlägget:

- Välj diskreta skodon i naturmaterial.
- Undvik dragkedjor, text och märken.
- Välj hellre bekvämt än snyggt.
- Prova skodonen innan du köper dem.
- Håll dig varm om fötterna!
- Och om allt annat går åt skogen så kan du alltid gå barfota! Äldre "skor" än dina egna fotsulor får du aldrig! Om dina fötter är känsliga och du skall spela en fattig roll kan du dessutom linda tygremsor runt fötterna så känns det bekvämare. Lämna hälar och tår så sitter lindorna riktigt bra dessutom.

fredag 9 april 2010

Baskläder: Bälten

Ett bälte är en väsentlig del av din grundutrustning. Dels håller det ihop kläderna, men framför allt behövs det för att du då har någonstans där du kan hänga skinnpungar, påsar och annat smått och gott som du kommer att behöva under lajvet.

Vid bältet kan du till exempel också hänga din knivskida, skidan till ditt latexsvärd, en träkåsa att dricka vatten från eller varför inte en fältflaska så att du alltid har något att dricka nära till hands.

Att göra ett bälte är svårt. Om man skall spela en fattig roll så går det dock lika bra att ta en bit rep i en naturlig färg. Du kan också ta tygremsor och fläta dem till ett rep som du sedan använder som skärp.

Det finns egentligen bara två platser där man kan hitta trevliga och passande bälten. Det ena är på second hand-butiker och det andra är på tradera.se. Bälten är ofta ganska billiga och därmed kan man också ganska lätt hitta ett av ett lite finare slag.

Här kommer några exempel på olika bälten som fungerar bra på fantasylajv:

Ett bälte som består av många olika tunnare bälten och spännen kan se riktigt snyggt ut, även om det kan bli krångel med var man egentligen skall fästa allt man vill ha vid bältet.


Ett lite finare bälte med mönster och underliga tecken kan vara ett lätt sätt att piffa upp en standardutrustning på.

Ett vanligt standardbälte i läder med ett metallspänne fungerar alltid bra. Dessutom är de mycket lätta att få tag i. Om du inte redan har ett hemma så kanske en vän eller släkting har ett som de kan tänka sig att bli av med.

Ett bälte med öljetter, hålnitar eller liknande fungerar också bra. Det ovan passar särskilt bra om man skall spela någon lite mer hårdför roll.

Om du skall spela en rik köpman eller en adelsman kan du alltid välja ett bälte med lite "ädla stenar" (glasbitar) på för att markera att din roll har pengar att slösa på sina kläder och sitt utseende.

Möjligheterna är praktiskt taget oändliga när det gäller bälten. Tänk bara på följande saker:
- Välj ett bälte i naturmaterial.
- Låt bli bälten där det finns någon form av text.
- Undvik alla former av plastdetaljer.
- Undvik tryckknappar.

Om det saknas några hål på ditt bälte så kan du själv göra hål genom att använda dig av en håltång. Om du inte äger en sådan eller känner någon som äger en sådan kan du göra ett lite fulare hål med hjälp av en spik och en hammare i stället.

onsdag 7 april 2010

Baskläder: Byxor & hosor

Då var det dags att fixa byxor! Som vanligt så kan du ofta hitta bra byxor på second hand. Undvik jeans, mönstrade tyger och stretchtyg. Det är inte ovanligt att man kan hitta ett par enkla, raka byxor i linne på en större second hand-butik så det är helt klart värt att ta en titt innan man börjar krångla med symaskinen. Tänk dock på att det helst inte skall finnas någon dragkedja eller några synliga fickor!

Här kommer några tips om du vill sy dina egna byxor eller hosor

Du behöver:

- Tyg
- Nål och tråd (och symaskin om du så vill)
- Snöre, rep eller bälte

Ett par byxor eller hosor kan vara lämpligt att ha på lajv. I de flesta lajvvärldar kan både tjejer och killar ha byxor, även fast det inte var så på medeltiden.

Till vänster har vi ett par enkla, raka byxor. De brukar fungera bra. Det bästa är om man använder ett grovt tyg till dem eftersom man sliter ganska mycket på byxorna när man är ute i skogen. Det är också att föredra att sy minst alla osynliga sömmar på symaskin eftersom man gärna vill att kläderna skall hålla ihop under lajvet.
Till höger har vi ett par ballongbyxor. De är vida och väldigt sköna att röra sig i. Själv föredrar jag helt klart sådana. Mina är sydda i indisk bomull (åter igen - de billiga överkasten på IKEA) och färgade till gråsvart.

Det finns många olika sätt till att få byxorna att sitta uppe, även om varken dragkedja eller resårband på lajv. De två enklaste sätten är att antingen sy fast hällor längst upp runt midjan som du kan trä ett bälte genom. Nackdelen med det är att du då får dubbla bälten eftersom du skall ha ett omkring din tunika också. Det som jag tycker är smidigast är om man har ett par längre tygremsor som man syr fast på vardera sida om plagget och sedan knyter ihop, antingen i ryggen eller på magen, vilket man gillar bäst.

Det bästa tipset jag kan ge när du syr byxor är: Sy hellre stort än smått och glöm inte att räkna med rumpan!

Ibland står det på lajvhemsidan att man gärna får ha hosor. Vad är då det? Jo, hosor är ett par tuber som man trär på benen och fäster vid ett bälte. Under dem har man ett slags stora shorts eller kalsonger i linne (eller något annat neutralt tyg. Det kommer ju ändå knappt synas under tunikan. Om du vill sy hosor så behöver du i alla fall inte tänka på baken för dem, men du måste ju sy kortbyxorna att ha under också oavsett.

Baskläder: Tunika

En tunika är vad man bär över skjortan. Den kan vara precis så lång som man själv vill att den skall vara.

Du behöver:
- Tyg. Du kommer att behöva någon form av tyg. Om det är ett sommarlajv så kan du använda indisk bomull (som det som finns i överkasten man köper billigt på IKEA) eller något annat som påminner om linne, men om det är höst eller vår kanske du vill använda något tjockare. Då kan du till exempel sy din tunika av en gammal filt utan mönster som känns passande eller leta efter tyg på second hand butiker som du gillar.
- Nål och tråd. Symaskin om du vill använda det.
- Till prydnad kantband eller lite tunt garn att brodera med, samt en tjock nål.

Här kommer några exempel på hur man kan göra olika tunikor:

Det till vänster är en tunika sydd efter samma mönster som jag visade er i artikeln om skjortor. Den är helt enkelt bara lite längre och sedan slitsad på båda sidor så att man lättare kan röra sig i den. Tunikan till höger har vida ärmar vilket en del tycker är snyggt. Det passar dock egentligen bäst om man använder samma mönster och syr en överklänning av det.

Om man tycker att det är väldigt krångligt att sy så kan man göra en väldigt enkel tunika utan ärmar. Du tar helt enkelt det tygstycke du bestämt dig för att använda, viker det dubbelt, klipper ett hål för huvudet och syr igen på sidorna, men lämnar hål för armarna. Sedan fållar man (viker kanterna dubbelt mot insidan och syr fast dem) så att tyget inte skall repa upp sig och sedan är det klart.

Som tjej vill man ju gärna att kläderna skall vara lite figurformade, men att göra figursydda kläder är väldigt svårt. Då är det tur att snörning ofta är både dekorativt och lätt att göra. Du köper helt enkelt öljetter (finns på sybehörsaffärer, Claes Ohlsson och hobbybutiker). Om du är osäker på hur du skall sätta fast dem så kan du säkert fråga i butiken så att allt blir lätt. Öljetter är nämligen små metallringar som man kan slå fast genom tyget och sedan trä band eller remmar genom, precis som man gör med skosnören på skor och kängor.
För att få ett plagg lite mer figurnära kan man först välja om man vill ha snörningen bak eller fram på plagget. Båda delarna kan vara snyggt, så det är en smaksak. Sedan gör man två veck på tyget (som på bilden) och slår igenom öljetterna på en rak linje genom vecket. Till sist trär man igenom en läderrem eller en bit snöre och så drar man åt - klart!

Ibland kan det kännas som om tunikan ser lite tråkig ut när man gjort den själv, särskilt när man gjort det så lätt och snabbt som här ovan. Då kan det vara trevligt att med några enkla medel få den att se betydligt mycket snyggare ut.
Det enklaste sättet är genom att hitta fina kantband som passar. Det kan dock vara svårt att hitta några som faktiskt ser medeltida ut och då är broderier din bästa vän.
Det kan låta väldigt svårt och krångligt att brodera, men det är faktiskt lätt som en plätt! Ta ett garn i en färg som du tycker passar till din tunika (undvik riktigt skarpa färger om din roll inte är adlig eller gycklare) och brodera helt enkelt något av förslagsmönstren nedan (eller något helt eget) längsmed halslinning eller var du tycker det ser fint ut. Om du tycker det är jobbigt så kan du ju nöja dig med lite korsbroderier vid halslinningen helt enkelt, det gör ändå din tunika mycket finare på ett litet kick!

Baskläder: Skjorta

Skjortan är vad man bär under tunikan och många tycker att den skall vara gjord av linne. Linne är dock väldigt dyrt och här kommer jag ge några andra tips om vad som kan fungera i stället.

Sy om
I stället för att sy en skjorta direkt från början kan man sy om en skjorta. Det är ofta lättare om man är dålig på att sy eller inte har tid att sy så mycket.
På många second hand-butiker kan man hitta skjortor som fungerar bra. Ta helst inte en gnistrande vit skjorta och välj också gärna en som inte är i ett alltför tunt tyg. Alla glansiga tyger eller tyger med mönster går också bort. Det är också väldigt bra om du väljer en skjorta som inte har knäppning hela vägen, utan bara en bit.

Så när du har hittat en skjorta som du tycker ser bra ut kan du göra följande för att "lajvifiera" den:
- Kontrollera kragen. Om kragen har stora slag och ser väldigt modern ut kan du klippa bort den helt eller sy om den så att den inte är så stor och iögonfallande.

- Byt ut knapparna. Byt ut alla knappar till knappar gjorda av metall, ben eller trä som du tycker ser medeltida ut. Man kan hitta många fina knappar i sybehörsaffärer och om man bara behöver några stycken så blir det sällan dyrt. Glöm inte att byta ut eventuella knappar på ärmarna!

- Om du bara hittade en väldigt vit skjorta så kan du färga om den. Antingen kan du köpa tygfärg på Konsum, Ica eller annan matbutik eller så kan du göra något mycket mysigare och billigare. Du kan färga med saker från naturen!
Om du vill ha en brunaktig färg kan du koka skjortan tillsammans med te och kaffe. Då kommer den få en lite flammig brun färg och dessutom luktar den gott efteråt.
Vill du i stället ha en grönaktig färg så kan du plocka björklöv och koka skjortan med. Det ger en ganska ljusgrön ton och brukar bli rätt jämnt färgat. Gratis och snyggt!


Sy från början
Om du känner att du vill sy din skjorta själv så finns det en enkel metod. Först måste du skaffa tyg. Tyg är dyrt. Om du däremot har ett IKEA i närheten så kommer de med all säkerhet att ha tyg som ser grovt och "linneaktigt" ut. Det brukar bland annat finnas väldigt billiga (och jag menar extremt billiga), naturfärgade lakan som man kan använda. Till kläder man skall bära ytterst bör man undvika sådana här tyger, men om det är en underskjorta eller särk så fungerar det utmärkt.

Så. Hur syr man? Skall man sy på maskin eller för hand? Jag säger så här: Sy på maskin om du vill! Undvik synliga sicksacksömmar bara så blir allting bra. Sömmerskorna på medeltiden var väldigt skickliga och kunde alltså sy väldigt små och raka stygn för hand. Försök bara att använda en tråd som matchar tyget så kommer ingen att kunna gnälla på dig.

Här är en klassiker på en enkel skjorta med spjäll under ärmarna för bra rörelseförmåga. Allt går ut ifrån fyrkanter och rektanglar vilket gör tillklippningen riktigt enkel.







Visst är det en skjorta som de flesta känner igen? Det går även att strunta i spjällen för att göra den ännu enklare, men då finns det risk för att den stramar över skuldrorna.


Kom bara ihåg att hellre göra skjortan för stor än för liten! Det är helt klart bekvämast så, och vill man att det skall bli mer figursytt så kan man ordna det med tunikan som man kommer att bära över skjortan.

Mer om det i nästa artikel. Lycka till!

(Tack till Alv för beskrivningen av hur man syr en enkel skjorta!)

Baskläder

När du skall lajva fantasy så är det bra att ha en uppsättning med baskläder. Dessa kläder kan du sedan använda på lajv efter lajv och kombinera med andra saker för att anpassa dem efter dina olika rollfigurer.

Givetvis är det olika från lajv till lajv beroende på arrangörernas vision och vad de tycker att folk skall klä sig i, men en standardklädsel för en mänsklig roll som brukar gå att använda på de flesta fantasylajv består av:

- Skjorta
- Tunika
- Byxor
- Bälte
- Skodon
- Mantel

Om man vill kan man strunta i manteln, men de flesta tycker att det är en speciell känsla att just få bära en mantel när man vandrar omkring ute i skogen. Om det är ett lajv som sker på hösten eller våren när det är lite kallare så kan det vara skönt att ha både mantel och struthätta.

I kommande artiklar skall jag beskriva för dig hur du skaffar eller gör de olika kläderna i din grundutrustning.