onsdag 7 april 2010

Baskläder: Tunika

En tunika är vad man bär över skjortan. Den kan vara precis så lång som man själv vill att den skall vara.

Du behöver:
- Tyg. Du kommer att behöva någon form av tyg. Om det är ett sommarlajv så kan du använda indisk bomull (som det som finns i överkasten man köper billigt på IKEA) eller något annat som påminner om linne, men om det är höst eller vår kanske du vill använda något tjockare. Då kan du till exempel sy din tunika av en gammal filt utan mönster som känns passande eller leta efter tyg på second hand butiker som du gillar.
- Nål och tråd. Symaskin om du vill använda det.
- Till prydnad kantband eller lite tunt garn att brodera med, samt en tjock nål.

Här kommer några exempel på hur man kan göra olika tunikor:

Det till vänster är en tunika sydd efter samma mönster som jag visade er i artikeln om skjortor. Den är helt enkelt bara lite längre och sedan slitsad på båda sidor så att man lättare kan röra sig i den. Tunikan till höger har vida ärmar vilket en del tycker är snyggt. Det passar dock egentligen bäst om man använder samma mönster och syr en överklänning av det.

Om man tycker att det är väldigt krångligt att sy så kan man göra en väldigt enkel tunika utan ärmar. Du tar helt enkelt det tygstycke du bestämt dig för att använda, viker det dubbelt, klipper ett hål för huvudet och syr igen på sidorna, men lämnar hål för armarna. Sedan fållar man (viker kanterna dubbelt mot insidan och syr fast dem) så att tyget inte skall repa upp sig och sedan är det klart.

Som tjej vill man ju gärna att kläderna skall vara lite figurformade, men att göra figursydda kläder är väldigt svårt. Då är det tur att snörning ofta är både dekorativt och lätt att göra. Du köper helt enkelt öljetter (finns på sybehörsaffärer, Claes Ohlsson och hobbybutiker). Om du är osäker på hur du skall sätta fast dem så kan du säkert fråga i butiken så att allt blir lätt. Öljetter är nämligen små metallringar som man kan slå fast genom tyget och sedan trä band eller remmar genom, precis som man gör med skosnören på skor och kängor.
För att få ett plagg lite mer figurnära kan man först välja om man vill ha snörningen bak eller fram på plagget. Båda delarna kan vara snyggt, så det är en smaksak. Sedan gör man två veck på tyget (som på bilden) och slår igenom öljetterna på en rak linje genom vecket. Till sist trär man igenom en läderrem eller en bit snöre och så drar man åt - klart!

Ibland kan det kännas som om tunikan ser lite tråkig ut när man gjort den själv, särskilt när man gjort det så lätt och snabbt som här ovan. Då kan det vara trevligt att med några enkla medel få den att se betydligt mycket snyggare ut.
Det enklaste sättet är genom att hitta fina kantband som passar. Det kan dock vara svårt att hitta några som faktiskt ser medeltida ut och då är broderier din bästa vän.
Det kan låta väldigt svårt och krångligt att brodera, men det är faktiskt lätt som en plätt! Ta ett garn i en färg som du tycker passar till din tunika (undvik riktigt skarpa färger om din roll inte är adlig eller gycklare) och brodera helt enkelt något av förslagsmönstren nedan (eller något helt eget) längsmed halslinning eller var du tycker det ser fint ut. Om du tycker det är jobbigt så kan du ju nöja dig med lite korsbroderier vid halslinningen helt enkelt, det gör ändå din tunika mycket finare på ett litet kick!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar