söndag 11 april 2010

Den stora artikeln om tyg

Tyg till lajv är ett kapitel för sig och därför kommer det också behandlas därefter. Det som givetvis är absolut bäst är linne och ylle, men båda delarna är väldigt dyra. Om man sedan inte är så säker på att sy så kan det hela bli en ännu dyrare historia. Därför skall jag här berätta om lite alternativ.

I stället för linne - ta bomull
Tunna bomullstyger är sällan bra till lajv, men om de är ganska grova så fungerar de alldeles utmärkt. Grovt och billigt bomullstyg kan du bland annat köpa på IKEA för 19:-/m. Du kan också skaffa dig indiskt bomull. Det är ofta grovt till strukturen och finns bland annat i billiga stora överkast som också går att köpa på IKEA. För att skylta lite mer med just den affären som din lokala tyghandel så har de även simpla och väldigt billiga lakan i naturfärg som du kan sy skjortor, särkar och andra "lajvunderkläder" av.

I stället för ren ylle - ta filtar
Många filtar är blandningar mellan ylle och andra saker. Filtar kan du hitta på IKEA, på bäddvaruhus eller helt enkelt på vinden, eller på second hand-butiker.
Undvik mönster och undvik filtar av fleece-tyg. Dels för att de ser hemskt konstgjorda ut och dels för att de är mycket brandfarliga.
Du kan också köpa filttyg av olika slag på metervara i de flesta tygaffärer. Det är inte billigt, men det är heller inte lika dyrt som ylle.

I stället för sammet - ta velour
Velour är det där mjuka, ganska tunna och stretchiga tyget som många brukar kalla för sammet. Om du skall spela en rik roll så går det att göra många lyxiga saker med hjälp av velour. Det är få saker som blir snyggare än till exempel en väldigt vid mantel i krossad velour - eller plysch som det också kallas.
Du kan hitta velour på tygaffärer - ofta för en riktigt billig penning. De har också många gånger under åren haft bra erbjudanden på Jysk bäddlager där man kunnat köpa en rulle med ett antal meter velour för under hundralappen.
Tillägg: På lajv med lite högre utrustningskrav är det bättre att undvika velour och hitta andra alternativ, exempelvis bomullssammet.

Struktur och färg

När det gäller val av struktur och färg så beror det också mycket på vad för slags roll du skall spela. Här kommer några riktlinjer:

Fattig roll - grova tyger, inga starka färger, inga mönster.
Rik roll - finare tyger, gärna rött eller blått och gärna brokad.

Om du inte vet vad brokad är så kan du ta en titt på den här bilden:
Det här är en del av den klänning som min syster sydde när hon en gång skulle spela drottning. Det är fullt med gulddetaljer och fina tyger med brokadmönster. Själv skulle jag aldrig våga mig på att sy en sådan här klänning, men jag har sytt en långväst i brokad en gång och senare kanske jag lägger upp mönster för hur man lätt kan göra en sådan.

Om du hittar tyger som känns alldeles för vita så kan du alltid färga om dem, men mer om det i en annan artikel.

4 kommentarer:

  1. Hej! Tack för en i övrigt bra blogg med många användbara tips. Men just här tycker jag att det är dags att komma med lite invändningar.

    Filt är, liksom sammet, benämningar på hur tygerna är gjorda, inte material i sig. Så skillnaden på filt och ylle är att filten är tovad efter vävningen. Det är ingenting fel i att rekommendera folk att sy kläder i filt, även om det kanske ska påpekas att de är mycket svårare att få följsamma än vanligt ylle, och att de noppar lättare.

    Och velour (eller krossad sammet som det också kallas) är en styggelse som väldigt många lajvare stör sig hårt på. Däremot finns det bomullssammet i många tygaffärer som är billigare än silkessammet och nästan lika snyggt. Den ser definitivt bättre ut än velour i alla fall.

    SvaraRadera
  2. Bloggen lever upp till det här med "fattiga" lajvaren bra, men det är ju svårt att motstå att åtminstone prata om det som finns om man öppnar plånboken ytterligare lite... :)

    Tänkte att lite prisexempel när man pratar om att linne och ylle är så dyrt kan vara bra, så att ingen inbillar sig att det är dyrare än vad det faktiskt är. Halvlinne kostar enligt mig från 60 kr/metern, hellinne från 80, ylle från 100 kr, det senare finns exempelvis på korps. :)

    Och... krossad sammet är väl ungefär lika okej som mollskinn (som du inte tar upp, vilket jag tror många mer erfarna tycker är jättebra ;). Det är något nybörjare syr kläder av, och är du inte nybörjare och har det på dig, så ser du i ärlighetens namn ändå ut som en nybörjare. I alla fall om det är jag som står och tittar på dig. ;)

    SvaraRadera
  3. Problemet är väl framför allt bristen på tillfälligt kapital i det här fallet, inte bristen på pengar i längden, om ni förstår skillnaden.

    Min erfarenhet är nämligen att många nybörjare (inklusive jag själv när jag började :P) syr kläder i lite halvbra material (bommull, mollskinn, velour mm). Efter ett eller två lajv med dessa kläder inser de (och jag..) att det inte var speciellt snyggt eller speciellt praktiskt. Då blir de (jag..) tvugna att köpa nytt tyg och sy nya grejer som de är mer nöjda med.

    Kontentan blir att inom mindre än ett år har de fått lägga ut pengar på två lajvutrustningar istället för en, så ekonomin är ju kanske inte så lysande. Men som sagt, problemet är ju ofta att ha tillräckligt med kapital just när investeringen görs (de första kläderna skall sys).

    Och möjligen då de som kom på de tyckte att hobbyn sög efter första lajvet (men de kanske skulle haft en bättre upplevelse om de haft kläder som bättre stod emot kyla och väta? ;P).

    SvaraRadera
  4. kan man använda blåa tyger på lajv har hört att blått inte fanns på medeltiden?

    SvaraRadera