lördag 24 april 2010

Basutrustning: Hygienartiklar

Låt oss vara ärliga, hygienen på lajv blir ofta lidande och är inte alltid det första man bekymrar sig om. Det är helt okej och upp till var och en hur de vill sköta hygienen på lajv.
Det känns dock ofta bättre om man sköter den ganska bra. Om det är ett lajv när det är varmt ute kanske det finns en bäck eller sjö på lajvområdet och då rekommenderar jag att man tar sig ett bad. Man känner sig mycket fräschare efteråt och får då ut mycket mer av lajvet.

Vad kan då vara bra att ha med bland sina hygienartiklar?

Tvål
Det finns många fina och stämningsfulla tvålar man kan ha med sig. Det bästa är att ha en lite mer "hemgjord" tvål, kanske med någon trevlig doft. Du kan köpa sådana tvålar på de flesta gårdsbutiker, hälsokostaffärer och medeltidsmarknader. Du kan även gå till Indiska och köpa en ganska prisvärd olivtvål där. Förvara din tvål inlindad i en bit tyg.


Handduk
Den perfekta handduken till lajv är en oblekt linnehandduk utan några märkningar. Sådana kan man ofta få tag i på second hand och loppisar, men även på butiker som säljer husgeråd. Du kan också ta med en helt vanlig handduk i valfri storlek så länge den är utan tryck och i en diskret färg.

För männen - Rakningstillbehör
Om du har en roll som passar bäst slätrakad kan det vara bra att ha med sig raksaker. Du kan självklart välja att ha en vanlig plasthyvel och gömma den i din offlåda och raka dig i smyg, eller så kan du göra det hela till en inlajvgrej. Det är väldigt stämningsfullt.
Du behöver:
Rakkniv av gammalt snitt - Finns att få tag i på Tradera till låga priser. Det är dock ganska svårt att raka sig med en rakkniv om man inte är van, så se till att öva en del innan lajvet.
Rakborste - Med keramik- eller trähandtag. Diskret plast fungerar i värsta fall.
Raktvål - Går att köpa lite överallt. Om du vill ha något snyggt att ha den i så kan du ha den i en vanlig liten keramikskål när du använder den.
Spegel - Förslagsvis en mellanstor spegel som du kan hänga upp på ett träd eller liknande. Tänk på att det snyggaste är om det är en spegel som ser gammal ut, annars kan det lätt bli fult.
Som sagt så kräver inlajvrakning lite mer av dig som lajvare, men jag lovar att det blir ett stämningshöjande inslag i lajvet!

Borste eller kam

Om man har långt hår och vill slippa borsta det på lajv så kan man helt enkelt sätta upp det i en hård fläta och sedan inte bekymra sig mer om den saken. Om man däremot vill vara lite finare kan det vara en god plan att ha med sig en borste eller kam. Borstar med träskaft finns att få tag i lite överallt, håll bara ögonen öppna. En kam kan vara lite lurigare. Det bästa är faktiskt att leta på en djuraffär eller hästaffär. Där finns metallkammar som ibland också har träskaft som kammen på bilden.

Spegel

Om man spelar en fåfäng roll eller helt enkelt är lite fåfäng off så kan det vara fint att ha med sig en handspegel. Dessa finns i många olika utföranden, tänk på att inte ha en för lyxig om din roll inte skall ha så mycket pengar. Bästa sättet för att få tag i en handspegel är genom loppisar eller Tradera.


Parfym

Som kvinna kanske man vill ha lite parfym på lajvet, särskilt om man skall spela en lite mer högboren roll. Det bästa tipset här är att göra eget rosenvatten och sedan ha det i en fin flaska som man tycker passar.
Ett enkelt recept på rosenvatten:

100g rosblad, endast kronbladen
2 ½ dl vatten.
Gör så här: Hacka kronbladen fint. Koka upp vattnet slå över det över rosenbladen och låt det stå över natten. Sila bort rosbladen genom en fuktig, men urvriden silduk eller genom kaffefilter. Häll upp på väl rengjord flaska, förslut väl och förvara i kylskåp.

Schampo och balsam
Om det finns vatten till att bada eller tvätta håret på lajvet. Köp vanligt dina vanliga favoritprodukter och häll dem i mer passande glasflaskor. Klart!

Smink, deodorant och tandborste
Ingenting av det här brukar fungera att ha på ett vanligt fantasylajv. Smink skall undvikas över huvud taget, deodorant och tandborste går bra att ha i sin offlåda och smussla lite med.

1 kommentar:

  1. Det går också bra att göra tvål o schampo själv. Tvålen gör du i och för sig av kaustiksoda ... förut hade man ju bara såpa att tvätta sig med - eller askavkok. Askavkok gör du enkelt av björkaska o vatten. Koka i ca 20 min. och låt askan sjunka till botten. Häll upp vätskan i lämpliga flaskor. Blanda gärna i färska björklöv som innehåller mycket saponiner. Funkar bra som schampo o även flytande tvål. Gör dock håret fett om man använder det ofta, men för ett lajv borde det funka.
    ;-) Petra

    SvaraRadera