söndag 11 april 2010

Att färga tyg

Om man har ett tyg som känns alldeles för vitt, eller om man helt enkelt inte vill ha sitt tyg i naturvitt så kan man färga det. Det finns många olika sätt man kan färga tyg på.

Du kan köpa tygfärg i en vanlig matbutik i stil med ICA eller Konsum, läsa på förpackningen, följa instruktionerna och färga om dina kläder i tvättmaskinen. Det är ett enkelt sätt, men också lite dyrare. Om du vill färga om kläderna till exempelvis svart eller grått är det dock en utmärkt metod.
Tänk dock på att om du delar tvättstuga med andra så är det ofta förbjudet att färga tyg i tvättmaskinen.

Om du däremot vill vara lite finurlig och få mer naturliga färger så har jag två billiga tips för dig:

Brunt
Du behöver: Snabbkaffe, svart te, stor kastrull.

Gör så här: Köp billigaste sortens snabbkaffe och lite svart te med en doft du tycker om. Lägg tyget i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker tyget. Häll i överdrivna mängder med kaffe och te ovanpå. Häll på mer vatten om du tycker det behövs. Koka. Låt stå och svalna i några timmar. Efter det har du ett tyg som är brunt eller brunflammigt (beroende på vad det är för slags tyg) och som dessutom luktar gott. Passar perfekt för roller som bönder, rövare, tiggare eller andra lite fattigare roller.
Det bruna går inte heller bort i tvätten, utan sitter där det sitter!

Grönt
Du behöver: Björklöv, en stor kastrull

Gör så här: Samla in någon liter björklöv direkt från träden. Lägg tyget i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker tyget. Häll i löven. Häll på mer vatten om du tycker att det behövs. Koka. Låt stå och svalna i några timmar. Efteråt har du tyger med en ganska ljus och behaglig gröngul färg. Det gröna går inte bort i tvätten och sådan här färgning blir också sällan flammig.
Det blir mindre flammigt och starkare färg om du samlar in löven innan midsommar!

Om du känner dig pysslig så finns det en massa andra växter som du kan färga tyger med. Det finns böcker om växtfärgning på biblioteket och en del artiklar om man söker på google.

4 kommentarer:

 1. Det bruna, hur funkar det på ett par mörklila jeans tro?

  SvaraRadera
 2. Hej anonym!

  Som jag skrev någon annanstans, bättre sent svar än inget alls. Jag tror att det bruna kommer att matta den mörklila färgen och göra den mer murrig, men inte mycket mer än så.

  SvaraRadera
 3. Har Testat detta på ikeas naturfärgade lintyg, Kanske försökte på en för stor bit. Blev inte så mycket grönare. Men Mindre grått blev det och i allmänhet trevligare färg.

  SvaraRadera
 4. Det fungerar inte alls med kaffe för att få brunt. Det blev bara ljust gult.

  SvaraRadera