måndag 12 april 2010

Basutrustning: Kniv

"Jag trodde jag hade talat om för dig att utan kniv klarar man sig inte i skogen"
- Birk Borkasson

Om du skall på ett fantasylajv är det nästan nödtvunget att du har med dig en kniv. Självklart är den inte till för att använda som vapen, absolut inte ens till att hota folk med. Din kniv fungerar på lajv lite "halvoff". Om du blir överfallen av orcher och inte har ett lajvvapen (ett mjukt och ofarligt vapen skapat bara för lajvet) utan bara din kniv så är det som att du inte har något vapen alls. Du får inte på några villkor använda kniven till att skada eller hota en annan deltagare.

Föräldrar!

Många föräldrar till lite yngre lajvare är väldigt tveksamma till att låta sina barn bära kniv. Det är fullt förståeligt, men det kan också göra lajvupplevelsen så mycket bättre. Föräldrar som oroar sig kan vara med barnet när det köper kniven och sedan lära ut korrekt knivhantering tillsammans med barnet. Minns också att en slö kniv alltid är farligare än en vass! En slö kniv slinter man lättare med och på så vis uppstår skador lättare än med en vass som i stället gör vad man vill att den skall göra.

Lite grundtips för knivhantering

1. Lägg aldrig ifrån dig kniven när du håller på med något. Du kan glömma bort den och sedan kan någon skada sig på den. Stick i stället tillbaka den i skidan när du inte behöver den.
2. Kör aldrig ned kniven i jorden. Den blir slö av det och slöa knivar är farliga knivar.
3. Kasta aldrig din kniv. Någonsin. Inte ens på skoj.
4. Om du lämnar över kniven till någon, håll i bladet och sträck över handtaget först mot personen. Rikta aldrig kniven mot någon.
5. Om du täljer, tälj bort från dig själv, aldrig mot dig själv.
6. Torka av kniven när du har använt den till något smutsigt. Om du använt den till att skära mat är det bra att tvätta den ren också. Glöm bara inte att torka den torr också efteråt.
Kort sagt; Ta hand om din kniv så kommer den att vara dig till stor nytta!

Vad skall man välja för kniv?

Det finns en mängd olika knivar i alla möjliga former och storlekar. Vilken du själv vill ha är upp till dig.
Några saker du bör tänka på:
Material - handtaget måste vara i trä, ben, metall eller horn. Du kan inte ha plasthandtag på din lajvkniv. Knivslidan (eller skidan) måste vara i metall, trä eller läder. Inte heller den får vara i plast.
Parerstång eller inte - Om du är nybörjare med kniv kan en parerstång vara en väldigt bra idé. Den skyddar så att din hand inte glider ned över skaftet när du använder kniven.

Var hittar jag en bra kniv?

Den mest klassiska kniven är morakniven (den som är på bild överst i artikeln). Det är en mångsidig kniv som finns i flera olika modeller både med och utan parerstång. Morakniven är oftast av mycket god kvalitet och håller en livstid om du tar väl hand om den.

Knivar går att hitta främst på affärer som säljer jakt- och fiskeutrustning, men du kan också hitta fina knivar på medeltidsmarknader (tipsar om Riddarveckan i Hova där det brukar stå en mycket trevlig man och sälja knivar till vettiga priser) och ibland på loppmarknader.
Clas Ohlson har även en prisvärd morakniv för 139:- i butik.

Priset på en vettig kniv är allt från 100 kr och uppåt. Min egen köpte jag för 300 kr och den har finskt stål och ett mycket fint trähandtag med metalldetaljer som ligger fint i handen. Komplett med en enkelt dekorerad läderskida. Det är viktigt att din kniv passar just dig, för du kommer förmodligen att ha den i många år och ha stor nytta och glädje av den.

Att göra sin egen kniv

Om man känner sig pysslig och vill göra sin egen kniv finns det utmärkta grundset att köpa lite här och var. Dessa innehåller allt man behöver för att göra en fin egen kniv. Det finns också böcker på biblioteket och artiklar på nätet som är användbara. Jag kommer dock inte gå in närmare på exakt hur man gör här, simpelt nog för att det känns lite som överkurs.

Att slipa sin kniv

Det är som tidigare nämnt viktigt att hålla sin kniv vass, därför är det bra att kunna slipa den själv. För att slipa din kniv behöver du en fil och/eller en brynsten. Brynstenar kan du köpa på byggvaruhus och liknande ställen.
Så här gör du på ett simpelt sätt:
Vinkla brynstenen eller filen så att den ligger jämnsmed knivens egg. Dra sedan utåt i en svepande rörelse. Vänd på kniven och gör likadant från andra sidan. Fortsätt tills kniven är vass.
Det tar en stund att få in knepet, men när du väl har lärt dig kommer du aldrig att ångra dig.

Knivförvaring mellan lajv

Se till att din kniv ligger någonstans där eventuella småsyskon aldrig kan få tag på den. Om du kan ha den inlåst, se till att ha kniven inlåst.
Glöm aldrig att ta av dig kniven om du efter eller före lajvet skall röra dig ute på stan, åka buss eller tåg eller bara gå in i en affär och handla mat till lajvet. Det är förbjudet i Sverige att bära kniv på allmän plats ifall bladet är över sju centimeter långt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar