onsdag 7 april 2010

Baskläder: Byxor & hosor

Då var det dags att fixa byxor! Som vanligt så kan du ofta hitta bra byxor på second hand. Undvik jeans, mönstrade tyger och stretchtyg. Det är inte ovanligt att man kan hitta ett par enkla, raka byxor i linne på en större second hand-butik så det är helt klart värt att ta en titt innan man börjar krångla med symaskinen. Tänk dock på att det helst inte skall finnas någon dragkedja eller några synliga fickor!

Här kommer några tips om du vill sy dina egna byxor eller hosor

Du behöver:

- Tyg
- Nål och tråd (och symaskin om du så vill)
- Snöre, rep eller bälte

Ett par byxor eller hosor kan vara lämpligt att ha på lajv. I de flesta lajvvärldar kan både tjejer och killar ha byxor, även fast det inte var så på medeltiden.

Till vänster har vi ett par enkla, raka byxor. De brukar fungera bra. Det bästa är om man använder ett grovt tyg till dem eftersom man sliter ganska mycket på byxorna när man är ute i skogen. Det är också att föredra att sy minst alla osynliga sömmar på symaskin eftersom man gärna vill att kläderna skall hålla ihop under lajvet.
Till höger har vi ett par ballongbyxor. De är vida och väldigt sköna att röra sig i. Själv föredrar jag helt klart sådana. Mina är sydda i indisk bomull (åter igen - de billiga överkasten på IKEA) och färgade till gråsvart.

Det finns många olika sätt till att få byxorna att sitta uppe, även om varken dragkedja eller resårband på lajv. De två enklaste sätten är att antingen sy fast hällor längst upp runt midjan som du kan trä ett bälte genom. Nackdelen med det är att du då får dubbla bälten eftersom du skall ha ett omkring din tunika också. Det som jag tycker är smidigast är om man har ett par längre tygremsor som man syr fast på vardera sida om plagget och sedan knyter ihop, antingen i ryggen eller på magen, vilket man gillar bäst.

Det bästa tipset jag kan ge när du syr byxor är: Sy hellre stort än smått och glöm inte att räkna med rumpan!

Ibland står det på lajvhemsidan att man gärna får ha hosor. Vad är då det? Jo, hosor är ett par tuber som man trär på benen och fäster vid ett bälte. Under dem har man ett slags stora shorts eller kalsonger i linne (eller något annat neutralt tyg. Det kommer ju ändå knappt synas under tunikan. Om du vill sy hosor så behöver du i alla fall inte tänka på baken för dem, men du måste ju sy kortbyxorna att ha under också oavsett.

1 kommentar:

  1. Skulle du kunna göra en guide hur man syr ett par hosor, det skulle uppskattas enormt.

    SvaraRadera