fredag 9 april 2010

Baskläder: Bälten

Ett bälte är en väsentlig del av din grundutrustning. Dels håller det ihop kläderna, men framför allt behövs det för att du då har någonstans där du kan hänga skinnpungar, påsar och annat smått och gott som du kommer att behöva under lajvet.

Vid bältet kan du till exempel också hänga din knivskida, skidan till ditt latexsvärd, en träkåsa att dricka vatten från eller varför inte en fältflaska så att du alltid har något att dricka nära till hands.

Att göra ett bälte är svårt. Om man skall spela en fattig roll så går det dock lika bra att ta en bit rep i en naturlig färg. Du kan också ta tygremsor och fläta dem till ett rep som du sedan använder som skärp.

Det finns egentligen bara två platser där man kan hitta trevliga och passande bälten. Det ena är på second hand-butiker och det andra är på tradera.se. Bälten är ofta ganska billiga och därmed kan man också ganska lätt hitta ett av ett lite finare slag.

Här kommer några exempel på olika bälten som fungerar bra på fantasylajv:

Ett bälte som består av många olika tunnare bälten och spännen kan se riktigt snyggt ut, även om det kan bli krångel med var man egentligen skall fästa allt man vill ha vid bältet.


Ett lite finare bälte med mönster och underliga tecken kan vara ett lätt sätt att piffa upp en standardutrustning på.

Ett vanligt standardbälte i läder med ett metallspänne fungerar alltid bra. Dessutom är de mycket lätta att få tag i. Om du inte redan har ett hemma så kanske en vän eller släkting har ett som de kan tänka sig att bli av med.

Ett bälte med öljetter, hålnitar eller liknande fungerar också bra. Det ovan passar särskilt bra om man skall spela någon lite mer hårdför roll.

Om du skall spela en rik köpman eller en adelsman kan du alltid välja ett bälte med lite "ädla stenar" (glasbitar) på för att markera att din roll har pengar att slösa på sina kläder och sitt utseende.

Möjligheterna är praktiskt taget oändliga när det gäller bälten. Tänk bara på följande saker:
- Välj ett bälte i naturmaterial.
- Låt bli bälten där det finns någon form av text.
- Undvik alla former av plastdetaljer.
- Undvik tryckknappar.

Om det saknas några hål på ditt bälte så kan du själv göra hål genom att använda dig av en håltång. Om du inte äger en sådan eller känner någon som äger en sådan kan du göra ett lite fulare hål med hjälp av en spik och en hammare i stället.

1 kommentar:

  1. Hallå!

    Nu ställer jag en sen fråga, långt efter denna tråd lagts upp, men vad heter (el var finns) det fjärde bältet från slutet att köpa?
    Tala gärna om till: dracopticon@hotmail.com

    Mvh Erik.

    SvaraRadera