onsdag 7 april 2010

Baskläder: Skjorta

Skjortan är vad man bär under tunikan och många tycker att den skall vara gjord av linne. Linne är dock väldigt dyrt och här kommer jag ge några andra tips om vad som kan fungera i stället.

Sy om
I stället för att sy en skjorta direkt från början kan man sy om en skjorta. Det är ofta lättare om man är dålig på att sy eller inte har tid att sy så mycket.
På många second hand-butiker kan man hitta skjortor som fungerar bra. Ta helst inte en gnistrande vit skjorta och välj också gärna en som inte är i ett alltför tunt tyg. Alla glansiga tyger eller tyger med mönster går också bort. Det är också väldigt bra om du väljer en skjorta som inte har knäppning hela vägen, utan bara en bit.

Så när du har hittat en skjorta som du tycker ser bra ut kan du göra följande för att "lajvifiera" den:
- Kontrollera kragen. Om kragen har stora slag och ser väldigt modern ut kan du klippa bort den helt eller sy om den så att den inte är så stor och iögonfallande.

- Byt ut knapparna. Byt ut alla knappar till knappar gjorda av metall, ben eller trä som du tycker ser medeltida ut. Man kan hitta många fina knappar i sybehörsaffärer och om man bara behöver några stycken så blir det sällan dyrt. Glöm inte att byta ut eventuella knappar på ärmarna!

- Om du bara hittade en väldigt vit skjorta så kan du färga om den. Antingen kan du köpa tygfärg på Konsum, Ica eller annan matbutik eller så kan du göra något mycket mysigare och billigare. Du kan färga med saker från naturen!
Om du vill ha en brunaktig färg kan du koka skjortan tillsammans med te och kaffe. Då kommer den få en lite flammig brun färg och dessutom luktar den gott efteråt.
Vill du i stället ha en grönaktig färg så kan du plocka björklöv och koka skjortan med. Det ger en ganska ljusgrön ton och brukar bli rätt jämnt färgat. Gratis och snyggt!


Sy från början
Om du känner att du vill sy din skjorta själv så finns det en enkel metod. Först måste du skaffa tyg. Tyg är dyrt. Om du däremot har ett IKEA i närheten så kommer de med all säkerhet att ha tyg som ser grovt och "linneaktigt" ut. Det brukar bland annat finnas väldigt billiga (och jag menar extremt billiga), naturfärgade lakan som man kan använda. Till kläder man skall bära ytterst bör man undvika sådana här tyger, men om det är en underskjorta eller särk så fungerar det utmärkt.

Så. Hur syr man? Skall man sy på maskin eller för hand? Jag säger så här: Sy på maskin om du vill! Undvik synliga sicksacksömmar bara så blir allting bra. Sömmerskorna på medeltiden var väldigt skickliga och kunde alltså sy väldigt små och raka stygn för hand. Försök bara att använda en tråd som matchar tyget så kommer ingen att kunna gnälla på dig.

Här är en klassiker på en enkel skjorta med spjäll under ärmarna för bra rörelseförmåga. Allt går ut ifrån fyrkanter och rektanglar vilket gör tillklippningen riktigt enkel.







Visst är det en skjorta som de flesta känner igen? Det går även att strunta i spjällen för att göra den ännu enklare, men då finns det risk för att den stramar över skuldrorna.


Kom bara ihåg att hellre göra skjortan för stor än för liten! Det är helt klart bekvämast så, och vill man att det skall bli mer figursytt så kan man ordna det med tunikan som man kommer att bära över skjortan.

Mer om det i nästa artikel. Lycka till!

(Tack till Alv för beskrivningen av hur man syr en enkel skjorta!)

1 kommentar:

  1. Hej! Jag skulle behöva en riktig enkel mönster till en skjorta. Här skulle det finnas en, men den verkar vara puts veck??! Skulle man kunna få se en sådan?
    Mvh Merlinda

    SvaraRadera