torsdag 22 april 2010

Basutrustning: Väskor och pungar

Väskor

Många brukar packa sina lajvsaker i en vanlig bag eller annan modern väska och sedan gömma den efter att de packat upp på lajvområdet. Det fungerar, men om man vill kunna ha sin väska framme så skall jag nu ge några tips om det.

Här är exempel på väskor som fungerar bra att använda även under lajvet:

Näverkont

De är inte lätta att hitta, dessa dyrgripar, men om man hittar den så släpper man den aldrig. En näverkont är lite otymplig om man skall bära den långt, men den ger en skön stämning vid ens sovläger och är mycket bra att ha saker i. En del av dem är lite dåliga på att tåla väta dock.
Det finns egentligen inga lätta sätt att hitta en bra näverkont på, utan man får helt enkelt hålla ögonen öppna när man är på loppmarknader och hoppas på det bästa.

Korg

En korg går utmärkt att packa i och är både lätt och billig att få tag i för det mesta. Kolla på loppmarknader, IKEA, Second Hand-butiker och hos släktingar. En korg är särskilt trevlig att förvara och bära matvaror i och dessutom kommer de i alla storlekar man kan tänka sig.


Tygryggsäck

En ryggsäck i diskret tyg går alltid bra att använda på lajv. De kan vara lite luriga att hitta, men om man spanar omkring så kan man ofta komma över en till ett bra pris. Om man har lite extra pengar kan man gå till en jaktaffär där man med all säkerhet lär hitta en. Om man har lite mindre pengar så kan man gå till ÖoB och hoppas på att de har några militärryggsäckar i tyg och läder som man kan använda. Tänk på att inte ha för synliga tygmärken eller syntetmaterial eller plast på ryggsäcken.


Skinnryggsäck

En skinnryggsäck är ofta både snygg och praktisk. De kommer i många former och färger, så var noga med att välja en i naturfärger (som nästan allting annat när det kommer till lajv).
Skinnryggsäckar finns ibland att hitta på second hand, men ett tips är att du tar en titt på Tradera också. Det kan vara värt det!


Axelremsväska

En annan sak som går bra att använda på lajv är en axelremsväska i skinn. Självklart kan man ha en enkel i tyg också, men skinn både ser bättre ut, håller bättre och står bättre emot väta. Även dessa får man leta efter på Tradera, second hand och liknande ställen.
Det brukar kunna finnas många olika sorters väskor billigt just på second hand, och bara du ger akt på att undvika syntetmaterial, helst undvika tryckknappar och plastdetaljer så kan du snabbt hitta en väska som din roll kan bära med sig och använda till olika nödvändigheter.

Pungar

En pung är en liten påse som du kan bära vid ditt bälte, eller ha i din väska. En pung kan vara bra till många saker såsom smågodis, lajvpengar, sysaker, eller annat smått och gott som du och din karaktär kan behöva.

Det går att köpa pungar ganska billigt, men det är minst lika lätt (och billigare) att göra dem själv! Här kommer två enkla modeller som vem som helst klarar av att göra:

Enkel rundcirkelpung

Du behöver: En bit tyg eller skinn, ett snöre eller en rem, nål och tråd och en sax. Bäst blir pungen om du gör den i filt eller annat tyg som inte repar upp sig!

Klipp ut en rundel i tyget eller skinnet. Klipp sedan små, små hål längsmed kanterna. Trä in remmen genom hålen. Dra åt. Klart!
Den här kan man också göra i större modeller med eller utan öljetter (som jag nämnt tidigare) och går bra för att till exempel ha som påse för att förvara mat i.

Lite mer komplicerad pung

Du behöver: Tyg (gärna filt) eller skinn, nål och tråd, snöre eller rem, eventuellt en liten säkerhetsnål.

Klipp till din bit tyg så den är avlång. Vik den på mitten. Sy sedan igen på sidorna, men lämna en bit längst upp vid öppningen, förslagsvis ett par centimeter om du vill vara säker på att det skall vara nog.

Vik sedan kanten du lämnade längst upp på mitten och sy fast den så att du får en "tunnel". Trä ditt snöre eller rem genom "tunneln". Om det är svårt att få igenom den så kan du fästa snöret vid en säkerhetsnål och lirka igenom det. Vänd sedan pungen ut- och in. Klart!

Om du har extra tid till övers så kan du ju alltid sy fast fina träpärlor på din pung eller brodera ett mönster så den ser lite lyxigare ut!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar