lördag 10 april 2010

Baskläder: Skodon

Det som alla icke stenrika lajvare fasar för är att skaffa lämpliga skodon. Inget annat plagg har resulterat i så många panikartade telefonsamtal i stil med: "Lajvet börjar i morgon, vad skall jag ha på fötterna!?"

Först och främst bör du tänka på följande saker:
1. Bekvämlighet. Du skall vara ute i skogen och vandra omkring mycket. Det är ett litet helsike att ha obekväma saker på fötterna då. Därför är det bäst att du inte köper några skor över internet eller via någon katalog. Det är nästan tvunget att du måste prova skorna och gärna gå in dem några dagar innan lajvet. Kombinera det med att du ger dig ut i skogen och testar om dina övriga kläder känns bekväma och lagom varma.
2. Pris. Du behöver inte köpa handsydda stövlar för tusen spänn. Jag lovar.

De allra flesta lajv godkänner skodon som är i skinn eller tyg och som har en gummisula. Om lajvet du skall på inte godkänner detta så innebär det två saker. För det första så kommer du nästan bensäkert att få lägga ut med mycket pengar på dina skor och för det andra så har jag absolut inga som helst goda råd. För det tredje bör nämnas att lädersulor ofta blir väldigt hala att röra sig med om det är lite lerigt i skogen. Då är det nästan bättre om du har okänsliga fötter och klarar av att gå barfota i stället.

Skor kan man annars hitta på second hand om man inte redan har något hemma som är lämpligt. Jag skall visa några exempel och berätta lite om vad du bör tänka på.
Skorna som visas i början av det här inlägget är ett par näbbstövlar. När jag började lajva hade jag tur och kunde överta min mammas gamla näbbstövlar från sjuttiotalet. De är väldigt bekväma och efter en liten tripp till skomakaren är de också vattentäta och väldigt smidiga att röra sig i.

Min bror lajvar nästan alltid i gamla träskor. Många tänker inte på att det fungerar utmärkt och det enda man måste akta sig för är att inte trampa snett och vricka fötterna eftersom de brukar ha en ganska hög sula. Annars är träskor ofta billiga och går för det mesta att köpa på en helt vanlig bensinmack.
Ypperlig sista-minuten-lösning så länge lajvet inte är på vintern.

Om man skall lajva på sommaren så brukar olika former av sandaler också fungera. Om man exempelvis spelar magiker, filosof eller någon lite mer "damig" roll så fungerar sandaler alldeles perfekt. Tänk bara på att de inte fungerar så bra om du skall röra dig mycket i skogen, men om din roll håller sig mest i byn så fungerar det bra.

Överallt i second hand-butiker kan man hitta skinnstövlar. Så länge klacken är låg och det inte finns några dragkedjor är de väldigt ofta både snygga, bekväma och billiga som lajvskor. Snörning går självklart bra. Man kan också göra en nödlösning: Om man hittar några kängor eller stövlar som är perfekta, men har dragkedja, så kan man ta en remsa läder eller skinn och fästa det över dragkedjan. Se bara till att det inte hindrar dig från att få på dig stövlarna när det är klart!

Det vanligaste man ser på lajvares fötter är kängor. Många har gamla militärkängor, men minst lika många har svarta eller bruna kängor av annat slag. Så länge det inte finns någon synlig text eller konstiga märken på dem så brukar det inte störa en själ.
Tänk bara på att kängor tar tid att gå in! Spring inte ut i skogen med kängor som är precis nyinköpta såvida du inte har bra skavsårsplåster med i packningen.

En annan bra lösning om man vill ha handsydda och fina lajvskor, men inte har råd med de allra dyraste är att hålla utkik på medeltidsmarknader. Titta inte på stånden där de bara har skor - för de brukar också vara dyra - utan kika runt bland de andra försäljarna. Har du tur så kan du hitta ett par snygga och enkla lågskor för några få hundralappar.

Stumpor?

Många frågar vad man skall ha för slags strumpor på lajv. Det bästa är självklart om man kan ha enkla, stickade raggsockor i neutrala färger. Om det är sommar kanske man inte känner så mycket för just raggsockor och då kan man egentligen ta vilka strumpor som helst bara de är enkla och diskreta.
På hösten och vintern är det vansinnigt kallt att lajva ibland. Var noga med att ta med flera ombyten med raggsockor. Jag skall även lära er ett litet knep: Om alla dina strumpor är våta och det inte är dags att åka hem på länge: ha med ett par små och ickeprassliga plastpåsar som du kan trä över fötterna. Det blir varmt, men är inte bra i längden. Fungerar dock som nödlösning medan extraparet sockor torkar borta vid elden.

Så, för att sammanfatta hela inlägget:

- Välj diskreta skodon i naturmaterial.
- Undvik dragkedjor, text och märken.
- Välj hellre bekvämt än snyggt.
- Prova skodonen innan du köper dem.
- Håll dig varm om fötterna!
- Och om allt annat går åt skogen så kan du alltid gå barfota! Äldre "skor" än dina egna fotsulor får du aldrig! Om dina fötter är känsliga och du skall spela en fattig roll kan du dessutom linda tygremsor runt fötterna så känns det bekvämare. Lämna hälar och tår så sitter lindorna riktigt bra dessutom.

2 kommentarer:

  1. Ett både historiskt och enkelt sätt att ha något på fötterna är fotlappar. Det går också att tillverka på plats om alla strumpor är blöta.

    från Lajvwikin:
    "Fotlappar används istället för extra sockar i skorna för att hålla fötterna torra och varma. Fotlappen består av ett kvadratiskt, eller nära kvadratiskt tygstycke, i ylle, ca 45x45 cm. För att ta på sig den sätter man foten mitt på fotlappen riktad diagonalt över den. Man viker först upp fliken framtill, upp över foten. Därefter viker man upp flikarna från sidorna och sticker sedan ner foten i skon. Det är förvånadsvärt bekvämt förutsatt att skon är lagom stor."

    Om man har blöta strumpor som behöver torka är det snabbaste sättet att hänga dem i hosbältet så att de ligger mot låren när man är ute och går. (Vrid ur det värsta först bara)
    Då torkar de på en timme eller två.

    Torbjörn Walberg
    nattfot @ gmail.com

    SvaraRadera
  2. Och för att undvika skavsår och allmänt obehag rekommenderas att ha dubbla strumpor. Även på sommaren. =)
    Med fördel kan försvarets yllestrumpor användas, de ser okej ut, och är mycket praktiska. Finns ibland på Överskottsbolaget eller andra överskottshandlare.

    Torbjörn Walberg
    nattfot @ gmail.com

    SvaraRadera