torsdag 22 april 2010

Basutrustning: Sovsaker

Exakt hur noga man skall vara med sin sovutrustning beror först och främst på årstid och vilket lajv man skall åka på. En del lajv har något som kallas "tältfrid" och det betyder att du inne i ditt tält kan vara offlajv. Då behöver du bara ta en vanlig sovsäck och ett vanligt liggunderlag och inte bekymra dig mer om den saken. Sedan finns det lajv där man också sover inlajv, vilket kan vara både jobbigt och mysigt beroende på hur väl förberedd man är.

Något att sova på

1. Liggunderlag.
Till ett standardlajv kan du köpa ett billigt liggunderlag (exempelvis på ÖoB eller Claes Ohlsson) och sedan köpa något billigt tyg i form av ett billigt, naturfärgat lakan från IKEA. Sedan syr du helt enkelt ett överdrag av lakanet så att liggunderlaget inte syns. Billigt och smidigt! Det är få lajv som gnäller på den här sortens sovunderlag.

2. Fällar
Fårskinn, renskinn, ja de flesta sorters tjockare skinn kan vara underbart skönt att sova på. Problemet med skinn är att de är vansinnigt dyra. Om man känner att man vill lägga ut ett antal hundralappar så kan man dock köpa fårskinn på IKEA (faktum är att nästan allt man behöver för lajv kan hittas på IKEA, Claes Ohlsson och ÖoB kombinerat). Nackdelen med fårskinn, förutom priset, är att de ofta är ganska små så att det kan behövas två stycken. Nackdelen med renskinn är att de nästan alltid hårar något rysligt!

Något att sova i eller under

1. Sovsäck.
En sovsäck är oftast väldigt, väldigt offlajv. Om man inte hittar något annat kan man dock ta en sovsäck med lite diskreta färger och sedan sy en påse åt den av några naturfärgade lakan eller annat stort tyg. Man kan också ta ett påslakan i någon passande färg och utan mönster och trä över sovsäcken. Det fungerar som nödlösning och om man skall vinterlajva är sovsäck nästan oundvikligt.

2. Filtar.
Det är väldigt hardcore att sova enbart med filtar, men på sommarlajv kan det fungera mer än utmärkt. Om du kan få tag i yllefiltar så är de varmast, men försök verkligen att undvika fleece, samt alla filtar med grälla färger och konstiga mönster. Ta hellre med en filt för mycket än en för lite, om du inte behöver den så finns det säkert någon som vill låna.
Du kan också använda din mantel som en extra filt.

3. Täcken.
På senare år har jag märkt att duntäcken med ett neutralt påslakan är ultimat när man åker på lajv. Enda problemet är att de är jobbiga att packa och tar mycket plats. Dessutom kan föräldrar till unga lajvare säkerligen vara lite motsträviga till att deras barn släpar med sig sina fina täcken ut i skogen.

Något under huvudet

De flesta har svårt att sova utan huvudkudde. Själv brukar jag rulla ihop en bunt kläder till lagom tjocklek och använda som kudde, men det finns många som tar med sig sin egen kudde ut i skogen också. Tänk bara på att ha ett neutralt örngott så går det utmärkt.

Vad skall man ha på sig?

Det är upp till var och en vad de vill sova i. Om man vill ha ett nattlinne eller en särk så kan man ta ett lucialinne och färga det i te eller med björklöv och sedan sova i det. Själv sover jag alltid i mina vanliga lajvkläder, något som inte alltid är så bekvämt. Glöm inte att ta av dig strumporna, och om de är fuktiga kan du lägga dem längst ned i sovsäcken eller under filtarna så kommer de torka av din kroppsvärme och vara varma och gosiga nästa dag.

Skippa inte sömnen!

Om du sover, även om du bara sover några timmar, så kommer ditt lajv att bli mycket roligare!

2 kommentarer:

  1. Hej!

    Att det skulle vara "väldigt hardcore" att sova med enbart filtar finner jag lite underligt. Det beror väl på vilka filtar du har? Om ni sover flera personer någorlunda tätt ihop, har vettigt underlag (t.ex. fällar) och varje person har två-tre ordentliga yllefiltar (t.ex. försvarets grå vadmalsfiltar) så är det varmt och mysigt även om det är rätt tidig vår/sen höst, det kan jag intyga efter mycket erfarenhet!

    SvaraRadera
  2. Hej Martin!

    Det beror dels på vilka filtar man har, om man sover ensam, om man är inomhus eller utomhus och om man (som jag) är en riktig fryslort när man skall sova. =)

    SvaraRadera