tisdag 5 oktober 2010

Gästartikel: Läderhantverk

Gästskribent: Torbjörn Walberg
Jag heter Torbjörn Walberg, och har lajvat sedan 2004. Jag lajvar nästan alltid mänskliga soldatroller, men varierar mig från fallskärmsjägarlandsknekt till extremt tungrustad fotsoldat. Jag har gjort saker i läder sedan svarta katten började sälja billigt bukläder, och har gjort allt från bältesväskor och skosulor till bälten och svärdsskidor.

Detta är en grundläggande artikel som är till för dig som inte pysslat med läderhantverk tidigare, men ändå har någon erfarenhet av att tillverka saker. Den innehåller inga direkta ritningar, utan är snarare en enklare översikt över hur man sätter ihop bitar med varandra, och hur man tar hand om sakerna när de väl är klara.


Materialet

Det finns många definitioner på skinn och läder, men den vanligaste är att skinn är tunnare, medan läder är tjockare och hårdare.
Skinn kan man hitta på många ställen. Det enklaste är att köpa det i en läderaffär, men då kommer det kosta en hel del pengar. Har man bil kan man åka till garveriet som bereder skinnen och köpa dem billigare där. Om man varken har bil eller pengar kan man höra med sin lokala myrorna eller annan välgörenhetsloppis. Ibland får de skinnsoffor med små skador, vilket gör att de inte kan sälja dem, då de brukar skicka dem till tippen. Om man är lite snabb och frågar snällt brukar man få slakta soffan och plundra den på skinn innan den kastas. Sedan har man skinn för många stora projekt. I nödfall kan man även jaga billiga skinnjackor på loppis, men det är svårt att hitta billiga.
Det finns naturligtvis fler sätt att hitta billigt skinn. Kommentera gärna om du hittar ett annat bra sätt.

Läder är svårare att hitta. Billigaste jag känner till är att köpa bukläder från t ex Svarta katten, eller köpa från garveriet(de kräver ofta att man köper stora mängder). Bukläder är läder med ojämnare kvalitet, i formen av ojämna remsor. De fungerar utmärkt till lajvutrustning, så länge man inte vill göra något enormt utan att skarva.

Läder och skinn är ett naturmaterial, det innebär att det förändras med tiden. Vill man att ens lädersaker ska hålla länge måste man fetta in dem med något som hindrar dem från att torka och spricka. Man kan använda skokräm eller särskild lädersmorning (går att hitta hos skomakaren eller ridsportaffären), men det fungerar utmärkt med de flesta oljor(olivolja, rapsolja, mineralolja). Infettning gör också lädret mörkare i färgen. Man fettar in dem när man känner att det behövs, kanske en gång vartannat år.

Ett modernt otyg är fuskläder och fuskskinn. Det kan ibland vara svårt att se skillnad på fusk och äkta, så det bästa sättet att vara säker på är att elda på materialet. (Ta en liten provbit och inte hela stycket! Elda utomhus!)
Om det är läder kommer det brinna dåligt, och det svarta kolet som är kvar är torrt , sprött och faller sönder till ett pulver. Är det fusk kommer det smälta ihop, och bli små hårda kulor där du eldat.

Verktyg

När man syr och nitar i läder behöver man vissa verktyg. Antingen håller man sig till billigast möjliga, och får det lite besvärligare, eller om man planerar att hantverka mycket i framtiden så lägger man en del pengar på sina verktyg och spar tid och arbete istället. Här kommer en lista på verktyg, och ifall de är grundläggande eller underlättande.
Det som inte finns på Claes Ohlsson finns på antingen Slöjd-detaljer eller på särskilda läderaffärer.

  • Synål: Grundläggande om man vill sy.
  • Skärnål(Kallas ofta Lädernål och är trekantig): Underlättande. Bra om man ska sy saker i skinn, men kan skära av andra trådar om man är oförsiktig.
  • Lintråd: Grundläggande om man vill sy.
  • Vax(Vanligt bivax är utmärkt): Grundläggande om man vill sy. Får lintråden att trassla sig mindre, och hålla mycket bättre.
  • Syl: Grundläggande om man ska sy läder. Gör hål man kan sy i.
  • Håltång: Grundläggande. Både för nitning och om man vill göra snygga innerhörn när man skär ut saker.
  • Sax: Grundläggande. Att klippa skinn och sytråd med.
  • Utväxlad håltång: Underlättande. Gär det lättare att göra hål, bra när man ska göra många.
  • Brytbladskniv: Grundläggande. Att skära ut läderbitar, kapa tråd mm.
  • Lasknål: Grundläggande vid laskningsarbeten. En nål man skruvar på laskremmen.
  • Tång: Underlättande när man syr läder. Använd en utan räfflor så slipper du märken i nålen.
  • Kantjärn: Underlättande. Jämnar till kanter så de slits mindre och ser bättre ut.
  • Sporre: Underlättande. Gör att stygnen blir mycket jämnare. Det går att använda t ex en gaffel istället.

Metoder

Sömnad i läder:
Markera var på båda styckena du vill att stygnhålen skall sitta. Använd med fördel sporre eller gaffel. Använd sylen och gör hålen. Dra lintråden mot vaxet ett par gånger tills den känns styvare och sträv. Trä nålen. Gör ingen knut för att fästa, utan sy ett par stygn fram och tillbaka istället. En knut kommer nämligen nötas sönder med tiden när den gnuggas mot lädret. För att få sömmen hållbar använder man skomakarsöm, man syr upp-ner-upp-ner hela vägen, sedan vänder man och syr spegelvänt upp-ner-upp-ner.

Sömnad i skinn:
Antingen syr du som i tyg, eller som i läder. Det går oftast att använda symaskin om man är lat.

Nitning:
Antingen använder man rörnitar (kallas också dubbelnitar), vilket är enklast, eller så använder man solida nitar med brickor. I båda metoderna gör du hål längs med styckena du vill nita ihop, så tätt som du vill ha det. Sedan lägger du styckena över varandra och sätter i niten genom båda hålen. För rörnitar är det bara att lägga mot ett slätt, hårt metallunderlag och slå försiktigt med en hammare på niten. För solida nitar måste man ha en nitbricka på varje sida om lädret för att undvika att lädret töjer sig och sliter sig förbi nithuvudet. Sedan kapar man ner niten till 1-2 mm över brickan, och hamrar med en kulhammare tills man plattat ut niten över brickan.
Solida nitar håller mycket, mycket bättre, men de är lite besvärligare att använda.
Rörnitar är marginellt dyrare, och håller lite sämre, men är fruktansvärt enkla att använda.

Laskning:
Laskning innebär att man syr med en grövre lädertråd. Markera var du vill ha hålen på båda styckena. Gör dem ca 0.5-1,5 cm från varandra. Gör hålen något större än vad lasktråden är om du ska sy fram och tillbaka. Sy sedan ihop bitarna med någon snygg söm, korsstygn är populärt.
I änden kan man med fördel gör en knut. Det går även i slutet.

fredag 3 september 2010

Gästskribent sökes!

Vi har fått väldigt många kommentarer angående artikeln om tyg, vilket är hemskt trevligt. Det tycks finnas ett intresse av en djupare artikel om just tyg: sorter, priser, fördelar och nackdelar. En sådan artikel känner vi att vi på lajvarbloggen inte riktigt har kunskap nog till att skriva, så nu efterlyser vi någon som kan.

Därmed:
Har du koll på tyg?
Har du koll på lajv?
Har du lust att skriva en gästartikel på lajvarbloggen där du för fram dina erfarenheter och åsikter om just tyg?
Givetvis skall helst artikeln även spegla lajvarbloggens syfte, så om du har goda tips på hur man får tag i högre kvalitet till en lägre penning är det ett plus.
Hör av dig till oss!

Vi utlovar ära, berömmelse (nåja) och evig tacksamhet.

Skriv en liten kommentar på det här inlägget med en mailadress så kontaktar vi dig!

Huvudvärk

Efter att ha fått en bra kommentar från Torbjörn Walberg så vill jag skriva lite om vikten av sömn och vätskedrickande på lajv. Jag har nämnt tidigare att huvudvärk är ett av de vanligaste besvär som dyker upp på lajv och att jag själv brukar motverka detta med huvudvärkstabletter. Detta beror självklart på att jag vet varför jag får huvudvärk (temperaturförändringar i omgivningen och koffeinbrist) och tabletter är inte lösningen för alla.

Drick vatten!
Jag kan inte säga det nog många gånger. På lajv måste du se till att dricka ordentligt med vatten. Även om du inte tänker på det så rör du dig mer än vanligt och kommer att behöva dricka vatten så fort du kommer åt. Om du gör det så minskar du risken för huvudvärk betydligt. Ha en fältflaska eller en kåsa till hands och gör till vana att ta några klunkar så snart du stannar till en stund.

Sov!
Att sova på lajv är viktigt. Det finns många som inte sover ordentligt och som till följd av det inte får ett särskilt bra lajv. Det kan vara svårt att sova i en ny miljö, men se till att ta med bekväma sovsaker. Till exempel kan det vara bra att ta med din egen kudde hemifrån i ett neutralt örngott. Det brukar underlätta god sömn betydligt.
Andra tips för att sova bra på lajv är att ha med en pyjamas eller ett nattlinne så att du inte sover i samma kläder som du har på dagen. Se till att ha varmt om fötterna och gärna någonting varmt att ha på huvudet. Mycket värme försvinner just ut genom huvudet, så en vanlig mössa eller kanske en mer inlajv nattmössa är att rekommendera.

Ät!
Glöm inte att äta på lajv. Du måste få i dig näring, annars kommer du inte att må bra. Att äta inlajv kan vara en mycket trevlig upplevelse om man till exempel är några som lagar mat tillsammans över öppen eld. Grytor är särskilt bra eftersom de innehåller vätska. Ha också med dig en del frukt och grönsaker till mellanmål.
Jag kommer att ta upp lite mer tips kring mat i den här bloggen i framtiden.

Salt!
Salt är också viktigt när man rör sig och svettas mycket, så glöm inte att få i dig salt. Till exempel så kan du se till att alltid ha salt i maten du äter.

Felsökning
Om du får huvudvärk på lajv är det absolut bästa tillvägagångssättet följande:
1. Drick vatten, saft eller någon annan vätska som inte är cola, te eller kaffe.
2. Sov en stund. Antingen kan du ta en powernap på tjugo minuter (då hinner du inte komma ned i djupsömn och blir således inte sömnigare när du vaknar igen), eller så går du och lägger dig och sover ut. Om du inte kan sova så kan det hjälpa att bara ligga ned och blunda och ta igen sig någon timme. Du kanske känner att du missar spännande saker om du sover på lajvet, men å andra sidan kan du uppskatta dem bättre om du är utvilad.
3. Om du till vardags brukar dricka mycket kaffe eller te så kan det vara en god idé att få i sig någon utav nämnda substanser eftersom huvudvärken kan vara ett tecken på abstinensbesvär.
4. Ta och ät någonting. Du kan helt enkelt ha ätit för lite eller för dåligt. Ta ett äpple eller knapra i dig en morot för en liten vitamininjektion.
5. Om du druckit ordentligt och sovit ordentligt och ändå får ont i huvudet kan det som sagt vara på grund av temperaturskillnader eller för att du sovit i en ovan ställning och då är huvudvärkstabletter (gärna med koffein) din bästa vän. Ta en tablett, drick en del extra vatten till den och gå och lägg dig och vila i tio minuter till en kvart, så kommer allt att bli bättre.

Jag har sagt det förr och jag säger det igen: Ta hand om dig själv på lajv, så får du en bättre upplevelse!

lördag 21 augusti 2010

Läsartipset!

Då och då när det kommer in en bra kommentar på Lajvarbloggen så publicerar vi den som ett eget inlägg. Först ut är signaturen Anneli som kommenterade på Den stora artikeln om tyg:

"Hej! Tack för en i övrigt bra blogg med många användbara tips. Men just här tycker jag att det är dags att komma med lite invändningar.

Filt är, liksom sammet, benämningar på hur tygerna är gjorda, inte material i sig. Så skillnaden på filt och ylle är att filten är tovad efter vävningen. Det är ingenting fel i att rekommendera folk att sy kläder i filt, även om det kanske ska påpekas att de är mycket svårare att få följsamma än vanligt ylle, och att de noppar lättare.

Och velour (eller krossad sammet som det också kallas) är en styggelse som väldigt många lajvare stör sig hårt på. Däremot finns det bomullssammet i många tygaffärer som är billigare än silkessammet och nästan lika snyggt. Den ser definitivt bättre ut än velour i alla fall."
Lajvarbloggen tackar för rättelsen och tipsen, även om vi fortfarande anser att velour fungerar bra om det används på rätt sätt och rätt lajv. Givetvis skall man undvika dylika tyger på lajv med lite högre utrustningskrav och kan då använda den bomullssammet som Anneli tipsar om!

Etikett på lajv

 Lajvarbloggen är tillbaka efter ett kortare uppehåll! Vi börjar direkt med en av de rubriker som flest ansåg vara intressant i den omröstning som fanns på sidan innan uppehållet.

Alla lajv har olika regler för vad som räknas som god etikett, men det finns några generella tips som jag vill dela med mig av här.

Läs igenom informationen
När du skall åka på ett lajv så kommer du att få en hel drös med information från arrangörerna om arrangemanget. Oroa dig inte, du måste inte kunna allt utantill. Det räknas dock som god ton att läsa igenom all tillgänglig information minst en gång och försöka komma ihåg viktiga detaljer, såsom vad platserna du kommer från och är på heter, viktiga personer i området och (om sådan finns) lite om religionen.
Tips om du har tillgång till skrivare är att skriva ut alltihop och gå igenom det med din grupp på väg till lajvet. Det kommer göra att du får en mycket bättre upplevelse om du har lite grundkoll.

Uppmuntra intriger
Först en liten förklaring: När du åker på ett lajv kommer du med stor sannolikhet att få intriger. Vad är då intriger? Jo, det är ett uppdrag av något slag som du skall följa och försöka lösa under lajvet. Det kan vara allt från att du har hittat en bit av en skattkarta till att du råkade förolämpa byäldsten och måste försöka få honom på din sida igen.
Intriger kallas också de händelseförlopp som händer spontant på lajvet.
Vad menas då med att uppmuntra intriger? Jo, det betyder att du inte får spela för smart. Om din karaktär har stulit en bit av en karta så är det ju ganska smart av karaktären att gömma den kartan och aldrig prata om den, inte sant? Gör inte det! Låt hellre din karaktär vara lite "dum" och prata bredvid munnen så att någon får en chans att spela vidare på din intrig. Det blir ju trots allt roligare om kartan blir stulen och du måste leta reda på den igen, eller om du hittar den som har den andra biten av kartan och på så vis kanske också kommer åt en skatt.
Uppmuntra intriger gör man också genom att gynna de spontana intrigerna på lajvet, även här gäller det att inte spela sin karaktär för smart. Om några varelser ute i skogen verkar planera något fuffens så verkar det ju vettigt att samla ihop en byvakt, vakta hela natten och införa utegångsförbud för alla övriga. Gör inte det, gör bara hälften. Samla ihop en byvakt och se vad som händer. Försök skicka en spion som tar reda på vad varelserna planerar. Vänta inte på att saker skall hända på lajvet, utan se till att de händer!


"Offa" inte i onödan
Att "offa" betyder att "gå ur sin karaktär". De flesta lajv har ett tecken (exempelvis en knuten näve som man håller upp i luften) för att vara "off", men överanvänd det inte. Om man överanvänder offtecknet så förstör man inte bara andras upplevelse, utan också sin egen.
Om du känner att du måste fråga någonting, försök i stället att vända det till att din karaktär behöver fråga någonting. Om du måste gå till offlägret, gå inte off och säg det om det inte är absolut nödvändigt, utan försök att använda omskrivningar i stället. Många lajv har även kodord för offlägret som man kan använda utan att gå ur sin roll.
När det är sent på kvällen och man sitter kring lägerelden, eller om man är på ett vampyrlajv och saker inte riktigt händer så är det lätt att man blir uttråkad. Blir man uttråkad kan det verka lockande att offa. Försök att låta bli! Sjung sånger, hitta på historier om saker som hänt din karaktär, jobba vidare med din intrig, men undvik att offa.
Ibland är det självklart tillåtet att offa, men försök att göra det diskret så att det stör så få som möjligt. Undantaget från regeln är om någon har skadat sig allvarligt, men de flesta lajv brukar ha en plan för sådana eventualiteter. Se till att du har koll på den!

Följ lajvets regler
Det borde vara självklart, men tyvärr är det inte det. Lajvets regler finns där av en anledning, så se till att ha god koll på dem och följd dem till punkt och pricka!
På de flesta lajv är exempelvis inte fysiskt våld tillåtet, förutom med latexvapen och då med speciella regler för det. En god hållningspunkt är att aldrig använda ett latexvapen mot någons huvud eller känsligare delar (skrev på män, bröst på kvinnor).

Etikett innan och efter lajvet
Innan lajvet är det bra om du frågar arrangörerna endast om viktiga saker som du inte kan hitta information om någon annanstans. Arrangörer är upptagna individer som säkerligen har många andra saker att ta itu med. Tveka dock inte att fråga om du verkligen behöver!
Anmäl dig så fort du vet att du vill åka på lajvet och se till att betala in anmälningsavgiften i samma veva.
När du väl anländer till lajvet är det incheckning och eventuell vapenkontroll som gäller. Sök upp de som är ansvariga för detta och låt dem guida dig.
Efter lajvet måste du se till att lämna tillbaka föremål som inte är dina (till exempel intrigföremål som den där kartbiten jag nämnde i ett tidigare exempel) och sedan är det viktigt att du städar din lägerplats och checkar ut från lajvet. Om du haft ett kul lajv är det också bra att berätta det för arrangörerna, eftersom dessa slitit hårt med lajvet och kan behöva höra att det blev lyckat!

Det här var allt just nu, men fler tips kan dyka upp. Tveka inte att fråga här om det är något du undrar över!

lördag 26 juni 2010

Basutrustning: Offlådan

Något som alltid är bra att ha är en välfylld offlåda. En offlåda är en låda i trä eller metall som du kan måla en offruna på. Det märket innebär att ingen får hålla på att plocka i sakerna som finns i den lådan och att innehållet är utanför spelet. Offrunan ser lite olika ut på olika lajv, men den vanligaste ser ut på något av följande sätt:
Alltså som en "tagg" i en cirkel, eller ett liggande "Y" i en cirkel. Om du vill göra något som skall fungera under många år så kan du göra ett litet mellanting mellan de båda, så kommer det att fungera på de allra flesta lajv.

Vad för slags låda?

En enkel trälåda eller mindre träkista kan du ofta få tag i på Second Hand eller på Hobbybutiker. Det är bra om lådan är lackad och sluter tätt så att den tål lite väta, för även om den skall ligga inne i ett tält eller ett vindskydd så är det lätt att det blir en fuktig miljö.
Offmärket kan du sedan bränna in på locket, eller bara måla dit med vattenfast färg eller penna. Var bara noga med att det är väl synligt.
Själv drömmer jag om en låda med lite olika fack, men än så länge har jag en där allt ligger och skramlar på ett och samma ställe. Om man är lite händig kan man fixa en låda själv och designa den efter ork och förmåga.

Om innehållet

Saker i offlådan skall vara saker som inte passar in på lajvet tidstypiskt, men som ändå är bra att ha med sig för att få en så bra upplevelse som möjligt. Här kommer en lista över typiska bra-att-ha-saker:

Mediciner - Om du har diabetes, allergier eller annat som kräver mediciner så måste du ha med dig dessa på lajvet, och vad är då bättre än att gömma dem i din offlåda?

Huvudvärkstabletter med (eller utan) koffein - Huvudvärk är vanligt på lajv. Den vanligaste orsaken är vätskebrist, men ibland kan det också vara för att man byter miljö helt och hållet, eller på grund av kyla och värme. Därför är det viktigt att ha huvudvärkstabletter. Jag brukar välja de som innehåller koffein, eftersom man då inte blir trött och slö efter att ha tagit sin tablett, utan kan fortsätta lajva och ha roligt i stället!

Nål och tråd - Det är hemskt när ens lajvkläder går sönder och man inte har med sig en neutral tråd och en nål. Dessa kan man ju ha i sin inlajv-packning om det passar karaktären (och inte tråden är på en plastspole), men annars passar de utmärkt i offlådan.

Sax - En sax är nästan nödvändigt, både om man behöver sy något mer speciellt eller om man skall klippa till en tygbit, ett plåster eller av någon anledning en pappersbit. Man vet aldrig.

Alsolsprit eller liknande - Det är alltid bra att ha med något för att rengöra sår. Det händer ofta att man får småsår på ben eller händer när man inte är van att vistas ute i skogen och det är lika bra att ta itu med dem direkt så att det inte blir mer jobbigt än det behöver vara.

Plåsterrulle - Att skaffa sig plåster på rulle är perfekt. Dels tar de inte mycket plats och dels kan du klippa ett precis så stort plåster som du behöver.

Extra tändstickor - När eldstålet krånglar, eller om de tändstickor du tagit med tar slut. En tändare fungerar nästan lika bra, men tänk på att dölja den och vara diskret om du måste använda den inlajv.

Myggmedel - Ett bra myggmedel är nästan huvudsaken för att få ett bra sommarlajv. Myggor blir lätt ett otyg annars. Det bästa myggmedel jag känner till är Beckolja, men dels så ger det bruna fläckar och dels kan det vara svårt att få tag i. Näst bäst är Djungeolja som går att köpa på Apoteket för under 40 kronor. Det är dessutom väldigt drygt och räcker länge.

Solskydd - Man är ute mycket mer än vanligt och om man har känslig hy kan det vara en bra idé att diskret smörja in sig med solkräm innan man börjar springa omkring i solen.

Mobiltelefon - Din mobiltelefon skall självklart vara avstängd, men det kan vara skönt att ha den med sig ifall någonting skulle hända, eller om du får akut hemlängtan. Förvara den i en plastpåse utifall din låda inte är helt vattentät och det värsta skulle inträffa.


Fästingborttagare - Beroende på vilken tid på året det är och var man är i Sverige så kan det ibland vara risk för fästingar när man är ute i skog och mark. En fästingborttagare eller fästingplockare är en liten specialgjord pincett som gör det lätt att få bort fästingar även om man inte är van. Den brukar inte kosta många kronor på närmaste apotek. Djungelolja som nämndes tidigare minskar för övrigt också risken för fästingbett.

Stödbandage - Ett stödbandage kan vara bra att ha med i lådan utifall man skulle vricka foten när man snubblar över rot och sten. Ett elastiskt stödbandage kan även styckas upp och användas till förband av större skador.


Kompresser - En eller två sterila kompresser hör till grundutrustningen i en välutrustad offlåda. Du kan både använda dem som just kompresser, eller för att tvätta rent sår. För sårtvätt kan man också ha en liten påse med bomullspads i stället, vilket är billigare.

Choklad - En liten extra lyx och sockerkick är aldrig fel!

Nu låter det kanske som om man inte gör annat på lajv än att snubbla omkring i skogen, vricka fötterna, skrapa upp knäna, få sår över hela kroppen, bli myggäten, bli biten av fästingar och lida av huvudvärk (allt medan kläderna faller i bitar, solen bränner hål på skinnet och man vill ringa hem till mamma). Självklart är det inte så! Däremot så är det ju alltid bättre att vara väl förberedd utifall någonting skulle hända.

lördag 24 april 2010

Basutrustning: Hygienartiklar

Låt oss vara ärliga, hygienen på lajv blir ofta lidande och är inte alltid det första man bekymrar sig om. Det är helt okej och upp till var och en hur de vill sköta hygienen på lajv.
Det känns dock ofta bättre om man sköter den ganska bra. Om det är ett lajv när det är varmt ute kanske det finns en bäck eller sjö på lajvområdet och då rekommenderar jag att man tar sig ett bad. Man känner sig mycket fräschare efteråt och får då ut mycket mer av lajvet.

Vad kan då vara bra att ha med bland sina hygienartiklar?

Tvål
Det finns många fina och stämningsfulla tvålar man kan ha med sig. Det bästa är att ha en lite mer "hemgjord" tvål, kanske med någon trevlig doft. Du kan köpa sådana tvålar på de flesta gårdsbutiker, hälsokostaffärer och medeltidsmarknader. Du kan även gå till Indiska och köpa en ganska prisvärd olivtvål där. Förvara din tvål inlindad i en bit tyg.


Handduk
Den perfekta handduken till lajv är en oblekt linnehandduk utan några märkningar. Sådana kan man ofta få tag i på second hand och loppisar, men även på butiker som säljer husgeråd. Du kan också ta med en helt vanlig handduk i valfri storlek så länge den är utan tryck och i en diskret färg.

För männen - Rakningstillbehör
Om du har en roll som passar bäst slätrakad kan det vara bra att ha med sig raksaker. Du kan självklart välja att ha en vanlig plasthyvel och gömma den i din offlåda och raka dig i smyg, eller så kan du göra det hela till en inlajvgrej. Det är väldigt stämningsfullt.
Du behöver:
Rakkniv av gammalt snitt - Finns att få tag i på Tradera till låga priser. Det är dock ganska svårt att raka sig med en rakkniv om man inte är van, så se till att öva en del innan lajvet.
Rakborste - Med keramik- eller trähandtag. Diskret plast fungerar i värsta fall.
Raktvål - Går att köpa lite överallt. Om du vill ha något snyggt att ha den i så kan du ha den i en vanlig liten keramikskål när du använder den.
Spegel - Förslagsvis en mellanstor spegel som du kan hänga upp på ett träd eller liknande. Tänk på att det snyggaste är om det är en spegel som ser gammal ut, annars kan det lätt bli fult.
Som sagt så kräver inlajvrakning lite mer av dig som lajvare, men jag lovar att det blir ett stämningshöjande inslag i lajvet!

Borste eller kam

Om man har långt hår och vill slippa borsta det på lajv så kan man helt enkelt sätta upp det i en hård fläta och sedan inte bekymra sig mer om den saken. Om man däremot vill vara lite finare kan det vara en god plan att ha med sig en borste eller kam. Borstar med träskaft finns att få tag i lite överallt, håll bara ögonen öppna. En kam kan vara lite lurigare. Det bästa är faktiskt att leta på en djuraffär eller hästaffär. Där finns metallkammar som ibland också har träskaft som kammen på bilden.

Spegel

Om man spelar en fåfäng roll eller helt enkelt är lite fåfäng off så kan det vara fint att ha med sig en handspegel. Dessa finns i många olika utföranden, tänk på att inte ha en för lyxig om din roll inte skall ha så mycket pengar. Bästa sättet för att få tag i en handspegel är genom loppisar eller Tradera.


Parfym

Som kvinna kanske man vill ha lite parfym på lajvet, särskilt om man skall spela en lite mer högboren roll. Det bästa tipset här är att göra eget rosenvatten och sedan ha det i en fin flaska som man tycker passar.
Ett enkelt recept på rosenvatten:

100g rosblad, endast kronbladen
2 ½ dl vatten.
Gör så här: Hacka kronbladen fint. Koka upp vattnet slå över det över rosenbladen och låt det stå över natten. Sila bort rosbladen genom en fuktig, men urvriden silduk eller genom kaffefilter. Häll upp på väl rengjord flaska, förslut väl och förvara i kylskåp.

Schampo och balsam
Om det finns vatten till att bada eller tvätta håret på lajvet. Köp vanligt dina vanliga favoritprodukter och häll dem i mer passande glasflaskor. Klart!

Smink, deodorant och tandborste
Ingenting av det här brukar fungera att ha på ett vanligt fantasylajv. Smink skall undvikas över huvud taget, deodorant och tandborste går bra att ha i sin offlåda och smussla lite med.

torsdag 22 april 2010

Basutrustning: Väskor och pungar

Väskor

Många brukar packa sina lajvsaker i en vanlig bag eller annan modern väska och sedan gömma den efter att de packat upp på lajvområdet. Det fungerar, men om man vill kunna ha sin väska framme så skall jag nu ge några tips om det.

Här är exempel på väskor som fungerar bra att använda även under lajvet:

Näverkont

De är inte lätta att hitta, dessa dyrgripar, men om man hittar den så släpper man den aldrig. En näverkont är lite otymplig om man skall bära den långt, men den ger en skön stämning vid ens sovläger och är mycket bra att ha saker i. En del av dem är lite dåliga på att tåla väta dock.
Det finns egentligen inga lätta sätt att hitta en bra näverkont på, utan man får helt enkelt hålla ögonen öppna när man är på loppmarknader och hoppas på det bästa.

Korg

En korg går utmärkt att packa i och är både lätt och billig att få tag i för det mesta. Kolla på loppmarknader, IKEA, Second Hand-butiker och hos släktingar. En korg är särskilt trevlig att förvara och bära matvaror i och dessutom kommer de i alla storlekar man kan tänka sig.


Tygryggsäck

En ryggsäck i diskret tyg går alltid bra att använda på lajv. De kan vara lite luriga att hitta, men om man spanar omkring så kan man ofta komma över en till ett bra pris. Om man har lite extra pengar kan man gå till en jaktaffär där man med all säkerhet lär hitta en. Om man har lite mindre pengar så kan man gå till ÖoB och hoppas på att de har några militärryggsäckar i tyg och läder som man kan använda. Tänk på att inte ha för synliga tygmärken eller syntetmaterial eller plast på ryggsäcken.


Skinnryggsäck

En skinnryggsäck är ofta både snygg och praktisk. De kommer i många former och färger, så var noga med att välja en i naturfärger (som nästan allting annat när det kommer till lajv).
Skinnryggsäckar finns ibland att hitta på second hand, men ett tips är att du tar en titt på Tradera också. Det kan vara värt det!


Axelremsväska

En annan sak som går bra att använda på lajv är en axelremsväska i skinn. Självklart kan man ha en enkel i tyg också, men skinn både ser bättre ut, håller bättre och står bättre emot väta. Även dessa får man leta efter på Tradera, second hand och liknande ställen.
Det brukar kunna finnas många olika sorters väskor billigt just på second hand, och bara du ger akt på att undvika syntetmaterial, helst undvika tryckknappar och plastdetaljer så kan du snabbt hitta en väska som din roll kan bära med sig och använda till olika nödvändigheter.

Pungar

En pung är en liten påse som du kan bära vid ditt bälte, eller ha i din väska. En pung kan vara bra till många saker såsom smågodis, lajvpengar, sysaker, eller annat smått och gott som du och din karaktär kan behöva.

Det går att köpa pungar ganska billigt, men det är minst lika lätt (och billigare) att göra dem själv! Här kommer två enkla modeller som vem som helst klarar av att göra:

Enkel rundcirkelpung

Du behöver: En bit tyg eller skinn, ett snöre eller en rem, nål och tråd och en sax. Bäst blir pungen om du gör den i filt eller annat tyg som inte repar upp sig!

Klipp ut en rundel i tyget eller skinnet. Klipp sedan små, små hål längsmed kanterna. Trä in remmen genom hålen. Dra åt. Klart!
Den här kan man också göra i större modeller med eller utan öljetter (som jag nämnt tidigare) och går bra för att till exempel ha som påse för att förvara mat i.

Lite mer komplicerad pung

Du behöver: Tyg (gärna filt) eller skinn, nål och tråd, snöre eller rem, eventuellt en liten säkerhetsnål.

Klipp till din bit tyg så den är avlång. Vik den på mitten. Sy sedan igen på sidorna, men lämna en bit längst upp vid öppningen, förslagsvis ett par centimeter om du vill vara säker på att det skall vara nog.

Vik sedan kanten du lämnade längst upp på mitten och sy fast den så att du får en "tunnel". Trä ditt snöre eller rem genom "tunneln". Om det är svårt att få igenom den så kan du fästa snöret vid en säkerhetsnål och lirka igenom det. Vänd sedan pungen ut- och in. Klart!

Om du har extra tid till övers så kan du ju alltid sy fast fina träpärlor på din pung eller brodera ett mönster så den ser lite lyxigare ut!

Basutrustning: Sovsaker

Exakt hur noga man skall vara med sin sovutrustning beror först och främst på årstid och vilket lajv man skall åka på. En del lajv har något som kallas "tältfrid" och det betyder att du inne i ditt tält kan vara offlajv. Då behöver du bara ta en vanlig sovsäck och ett vanligt liggunderlag och inte bekymra dig mer om den saken. Sedan finns det lajv där man också sover inlajv, vilket kan vara både jobbigt och mysigt beroende på hur väl förberedd man är.

Något att sova på

1. Liggunderlag.
Till ett standardlajv kan du köpa ett billigt liggunderlag (exempelvis på ÖoB eller Claes Ohlsson) och sedan köpa något billigt tyg i form av ett billigt, naturfärgat lakan från IKEA. Sedan syr du helt enkelt ett överdrag av lakanet så att liggunderlaget inte syns. Billigt och smidigt! Det är få lajv som gnäller på den här sortens sovunderlag.

2. Fällar
Fårskinn, renskinn, ja de flesta sorters tjockare skinn kan vara underbart skönt att sova på. Problemet med skinn är att de är vansinnigt dyra. Om man känner att man vill lägga ut ett antal hundralappar så kan man dock köpa fårskinn på IKEA (faktum är att nästan allt man behöver för lajv kan hittas på IKEA, Claes Ohlsson och ÖoB kombinerat). Nackdelen med fårskinn, förutom priset, är att de ofta är ganska små så att det kan behövas två stycken. Nackdelen med renskinn är att de nästan alltid hårar något rysligt!

Något att sova i eller under

1. Sovsäck.
En sovsäck är oftast väldigt, väldigt offlajv. Om man inte hittar något annat kan man dock ta en sovsäck med lite diskreta färger och sedan sy en påse åt den av några naturfärgade lakan eller annat stort tyg. Man kan också ta ett påslakan i någon passande färg och utan mönster och trä över sovsäcken. Det fungerar som nödlösning och om man skall vinterlajva är sovsäck nästan oundvikligt.

2. Filtar.
Det är väldigt hardcore att sova enbart med filtar, men på sommarlajv kan det fungera mer än utmärkt. Om du kan få tag i yllefiltar så är de varmast, men försök verkligen att undvika fleece, samt alla filtar med grälla färger och konstiga mönster. Ta hellre med en filt för mycket än en för lite, om du inte behöver den så finns det säkert någon som vill låna.
Du kan också använda din mantel som en extra filt.

3. Täcken.
På senare år har jag märkt att duntäcken med ett neutralt påslakan är ultimat när man åker på lajv. Enda problemet är att de är jobbiga att packa och tar mycket plats. Dessutom kan föräldrar till unga lajvare säkerligen vara lite motsträviga till att deras barn släpar med sig sina fina täcken ut i skogen.

Något under huvudet

De flesta har svårt att sova utan huvudkudde. Själv brukar jag rulla ihop en bunt kläder till lagom tjocklek och använda som kudde, men det finns många som tar med sig sin egen kudde ut i skogen också. Tänk bara på att ha ett neutralt örngott så går det utmärkt.

Vad skall man ha på sig?

Det är upp till var och en vad de vill sova i. Om man vill ha ett nattlinne eller en särk så kan man ta ett lucialinne och färga det i te eller med björklöv och sedan sova i det. Själv sover jag alltid i mina vanliga lajvkläder, något som inte alltid är så bekvämt. Glöm inte att ta av dig strumporna, och om de är fuktiga kan du lägga dem längst ned i sovsäcken eller under filtarna så kommer de torka av din kroppsvärme och vara varma och gosiga nästa dag.

Skippa inte sömnen!

Om du sover, även om du bara sover några timmar, så kommer ditt lajv att bli mycket roligare!

Basutrustning: Fältflaska

Jag kan inte nog beskriva vikten av att ha en fältflaska när man är ute på lajv, särskilt om man spelar en roll som kommer att röra sig i skogen. Jag har nämnt det tidigare, men jag nämner det igen; En av de vanligaste anledningarna till att ett lajv blir pest och pina är för att man har huvudvärk. Denna huvudvärk får man allt som oftast av vätskebrist. Man är inte van vid att röra sig så mycket och därmed också behöva mer vatten än man normalt gör.
Därför är det bra att ha med sig en fältflaska.
Det finns aliminiumfältflaskor klädda i tyg som man kan köpa billigt på Överskottsbolaget om de har en avdelning med militärprylar. Man kan också leta efter andra sorters krus eller flaskor som går att bära med sig. Om inte annat borde man kunna hitta någon form av metallplunta som man kan få fast vid bältet på något sätt.
Alla fältflaskor av modellen nämnd tidigare (arméns) har skruvkorkar. Egentligen så brukar man inte ha skruvkorkar på lajv, men här gör nästan alla ett undantag. Ibland är också skruvkorken av svart plast. Du kan försöka dölja detta på något fint sätt, eller helt enkelt bara inte låtsas om det.
Det är viktigare att du mår bra än att allting är hundraprocentigt inlajv!

måndag 19 april 2010

Basutrustning: Skål, slev och mugg

Även om man inte skall laga maten själv kan det vara bra att ha med sig egen skål, slev och mugg till lajvet. Detta utifall man blir bjuden på mat, ifall värdshuset har ont om saker eller helt enkelt för att det är trevligt som rekvisita för ens karaktär.

Skål

En bra skål skall man kunna använda både till att äta gröt eller soppa ur. Alltså är det bra att välja en skål som inte har för låga kanter. Det bästa stället för att hitta en billig skål är på second hand. Om du skall köpa en träskål så var dock lite försiktig med hur de har blivit behandlade. Det finns nämligen lack som inte alls tål värme och som förvandlas till en äcklig (och förmodligen giftig) beläggning när man väl har hällt i maten eller vätskan. Därför är det bäst att du när du köpt hem en skål värmer på lite vatten och häller det i skålen. Om botten då ändrar färg eller beter sig konstigt på annat sätt är det nog bäst att du hittar en annan skål.

Du kan också köpa en skål i lergods. Då är det bäst att välja en som är brun och kanske glacerad (blank och glänsande) på insidan. Nackdelen med dem är att de väger lite mer i packningen och kan gå sönder lättare än en träskål.

Själv har jag valt att använda en träskål med handtag på sidorna till min standardutrustning. På så sätt bränner jag mig inte om jag får varm soppa i skålen och måste vänta på att den svalnar.

Slev eller sked

Träsleven är (förutom din kniv) ditt enda bestick. På medeltiden använde man inte gaffel, så därför ser många snett på att man använder gaffel på fantasylajv. Även här är det lättast att hitta sin slev på second hand. Se till att välja en som inte är för stor. Om du binder fast en pinne vid din slev för att förlänga skaftet kan du också använda den till att röra om i grytan vid matlagning.

Om du inte kan hitta en träslev så kan du också använda en gammal fin metallmatsked, eller i värsta fall en ganska ny och ful, antingen helt i metall eller med träskaft.

Mugg eller Kåsa

Även om du helt struntar i att ha en skål och en slev så är en mugg eller kåsa något av det viktigaste att ha med i din standardutrustning. Fördelen med en träkåsa är att du kan binda den vid ditt bälte och på så vis ta och dricka lite vatten så snart tillfälle bjuds.
Något av det vanligaste som kan förstöra ett lajv är att man får huvudvärk av vätskebrist. Detta för att man rör sig mer än vanligt, men inte tänker på att dricka ordentligt med vatten. Där kommer kåsan väl till pass.

Som alternativ till en träkåsa (som ibland kan vara lite luriga att hitta, även på loppis) kan man ha en mugg i lera eller keramik. Det lättaste sättet för att hitta en billig, lajvenlig lermugg är att gå till en blomsterhandel och köpa en lagom stor blomkruka (utan hål i botten givetvis). Du kan också köpa en väldigt diskret, gråvit keramikmugg (utan handtag) för några kronor på IKEA.

Basutrustning: Snöre och rep

Förmodligen kan jag inte nog uttrycka hur otroligt mycket nytta man kan ha av lite rep och snöre på ett lajv. Personligen så har jag alltid helst med mig en rulle med hampsnöre, också kallat gammaldags balsnöre. Det är tjockt nog för att kunna användas som rep och tunt nog att kunna användas som snöre. Helt enkelt det mest prisvärda på marknaden (se bild till vänster). Detta snöre kan man köpa på Lantmännen, eller kanske rättare sagt Granngården. Med all säkerhet kan du också köpa bra snöre eller rep på en järnhandel eller ett byggvaruhus.
Man kan använda det till att bygga vindskyddet, hänga saker vid sitt bälte, knyta fast hundar och så vidare. Om man har ett bra snöre sätter fantasin enbart gränserna.
Men om man inte vill ha en jättestor rulle med snöre så går det lika bra att köpa en kortare bit naturfärgat snöre, exempelvis på Claes Olsson eller vilken butik med hobbymaterial som helst.

Tänk bara på att inte köpa syntetiskt snöre, utan just naturfärgat. Dels ser det mycket bättre ut på lajv och dels så förmultnar det om man skulle glömma kvar några stumpar i skogen efter lajvet.

måndag 12 april 2010

Basutrustning: Kniv

"Jag trodde jag hade talat om för dig att utan kniv klarar man sig inte i skogen"
- Birk Borkasson

Om du skall på ett fantasylajv är det nästan nödtvunget att du har med dig en kniv. Självklart är den inte till för att använda som vapen, absolut inte ens till att hota folk med. Din kniv fungerar på lajv lite "halvoff". Om du blir överfallen av orcher och inte har ett lajvvapen (ett mjukt och ofarligt vapen skapat bara för lajvet) utan bara din kniv så är det som att du inte har något vapen alls. Du får inte på några villkor använda kniven till att skada eller hota en annan deltagare.

Föräldrar!

Många föräldrar till lite yngre lajvare är väldigt tveksamma till att låta sina barn bära kniv. Det är fullt förståeligt, men det kan också göra lajvupplevelsen så mycket bättre. Föräldrar som oroar sig kan vara med barnet när det köper kniven och sedan lära ut korrekt knivhantering tillsammans med barnet. Minns också att en slö kniv alltid är farligare än en vass! En slö kniv slinter man lättare med och på så vis uppstår skador lättare än med en vass som i stället gör vad man vill att den skall göra.

Lite grundtips för knivhantering

1. Lägg aldrig ifrån dig kniven när du håller på med något. Du kan glömma bort den och sedan kan någon skada sig på den. Stick i stället tillbaka den i skidan när du inte behöver den.
2. Kör aldrig ned kniven i jorden. Den blir slö av det och slöa knivar är farliga knivar.
3. Kasta aldrig din kniv. Någonsin. Inte ens på skoj.
4. Om du lämnar över kniven till någon, håll i bladet och sträck över handtaget först mot personen. Rikta aldrig kniven mot någon.
5. Om du täljer, tälj bort från dig själv, aldrig mot dig själv.
6. Torka av kniven när du har använt den till något smutsigt. Om du använt den till att skära mat är det bra att tvätta den ren också. Glöm bara inte att torka den torr också efteråt.
Kort sagt; Ta hand om din kniv så kommer den att vara dig till stor nytta!

Vad skall man välja för kniv?

Det finns en mängd olika knivar i alla möjliga former och storlekar. Vilken du själv vill ha är upp till dig.
Några saker du bör tänka på:
Material - handtaget måste vara i trä, ben, metall eller horn. Du kan inte ha plasthandtag på din lajvkniv. Knivslidan (eller skidan) måste vara i metall, trä eller läder. Inte heller den får vara i plast.
Parerstång eller inte - Om du är nybörjare med kniv kan en parerstång vara en väldigt bra idé. Den skyddar så att din hand inte glider ned över skaftet när du använder kniven.

Var hittar jag en bra kniv?

Den mest klassiska kniven är morakniven (den som är på bild överst i artikeln). Det är en mångsidig kniv som finns i flera olika modeller både med och utan parerstång. Morakniven är oftast av mycket god kvalitet och håller en livstid om du tar väl hand om den.

Knivar går att hitta främst på affärer som säljer jakt- och fiskeutrustning, men du kan också hitta fina knivar på medeltidsmarknader (tipsar om Riddarveckan i Hova där det brukar stå en mycket trevlig man och sälja knivar till vettiga priser) och ibland på loppmarknader.
Clas Ohlson har även en prisvärd morakniv för 139:- i butik.

Priset på en vettig kniv är allt från 100 kr och uppåt. Min egen köpte jag för 300 kr och den har finskt stål och ett mycket fint trähandtag med metalldetaljer som ligger fint i handen. Komplett med en enkelt dekorerad läderskida. Det är viktigt att din kniv passar just dig, för du kommer förmodligen att ha den i många år och ha stor nytta och glädje av den.

Att göra sin egen kniv

Om man känner sig pysslig och vill göra sin egen kniv finns det utmärkta grundset att köpa lite här och var. Dessa innehåller allt man behöver för att göra en fin egen kniv. Det finns också böcker på biblioteket och artiklar på nätet som är användbara. Jag kommer dock inte gå in närmare på exakt hur man gör här, simpelt nog för att det känns lite som överkurs.

Att slipa sin kniv

Det är som tidigare nämnt viktigt att hålla sin kniv vass, därför är det bra att kunna slipa den själv. För att slipa din kniv behöver du en fil och/eller en brynsten. Brynstenar kan du köpa på byggvaruhus och liknande ställen.
Så här gör du på ett simpelt sätt:
Vinkla brynstenen eller filen så att den ligger jämnsmed knivens egg. Dra sedan utåt i en svepande rörelse. Vänd på kniven och gör likadant från andra sidan. Fortsätt tills kniven är vass.
Det tar en stund att få in knepet, men när du väl har lärt dig kommer du aldrig att ångra dig.

Knivförvaring mellan lajv

Se till att din kniv ligger någonstans där eventuella småsyskon aldrig kan få tag på den. Om du kan ha den inlåst, se till att ha kniven inlåst.
Glöm aldrig att ta av dig kniven om du efter eller före lajvet skall röra dig ute på stan, åka buss eller tåg eller bara gå in i en affär och handla mat till lajvet. Det är förbjudet i Sverige att bära kniv på allmän plats ifall bladet är över sju centimeter långt.

Basutrustning

Härmed påbörjas en ny artikelserie, denna gång om basutrustning. Jag kommer beskriva vad som i grund och botten är bra att ta med sig på alla lajv.
Jag kommer inte att beskriva specifik lägerutrustning, utan basutrustningen är till för dig som redan har ordnat någonstans att sova, till exempel på ett värdshus eller i ett läger med några kompisar.

Senare kommer också en artikelserie om vad man behöver för att ha ett eget basläger, men det är som sagt en senare fråga.

Basutrustning:

- Kniv
- Snöre och rep
- Skål, slev och mugg
- Fältflaska
- Sovsaker
- Väskor och pungar
- Hygienartiklar
- Offlådan och dess innehåll

Du måste inte ha allting på listan, utan den är mer till för att ge dig en uppfattning om saker som kan vara bra att ha för att få ett trevligt lajv.

söndag 11 april 2010

Att färga tyg

Om man har ett tyg som känns alldeles för vitt, eller om man helt enkelt inte vill ha sitt tyg i naturvitt så kan man färga det. Det finns många olika sätt man kan färga tyg på.

Du kan köpa tygfärg i en vanlig matbutik i stil med ICA eller Konsum, läsa på förpackningen, följa instruktionerna och färga om dina kläder i tvättmaskinen. Det är ett enkelt sätt, men också lite dyrare. Om du vill färga om kläderna till exempelvis svart eller grått är det dock en utmärkt metod.
Tänk dock på att om du delar tvättstuga med andra så är det ofta förbjudet att färga tyg i tvättmaskinen.

Om du däremot vill vara lite finurlig och få mer naturliga färger så har jag två billiga tips för dig:

Brunt
Du behöver: Snabbkaffe, svart te, stor kastrull.

Gör så här: Köp billigaste sortens snabbkaffe och lite svart te med en doft du tycker om. Lägg tyget i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker tyget. Häll i överdrivna mängder med kaffe och te ovanpå. Häll på mer vatten om du tycker det behövs. Koka. Låt stå och svalna i några timmar. Efter det har du ett tyg som är brunt eller brunflammigt (beroende på vad det är för slags tyg) och som dessutom luktar gott. Passar perfekt för roller som bönder, rövare, tiggare eller andra lite fattigare roller.
Det bruna går inte heller bort i tvätten, utan sitter där det sitter!

Grönt
Du behöver: Björklöv, en stor kastrull

Gör så här: Samla in någon liter björklöv direkt från träden. Lägg tyget i en kastrull och fyll på med vatten så att det täcker tyget. Häll i löven. Häll på mer vatten om du tycker att det behövs. Koka. Låt stå och svalna i några timmar. Efteråt har du tyger med en ganska ljus och behaglig gröngul färg. Det gröna går inte bort i tvätten och sådan här färgning blir också sällan flammig.
Det blir mindre flammigt och starkare färg om du samlar in löven innan midsommar!

Om du känner dig pysslig så finns det en massa andra växter som du kan färga tyger med. Det finns böcker om växtfärgning på biblioteket och en del artiklar om man söker på google.

Den stora artikeln om tyg

Tyg till lajv är ett kapitel för sig och därför kommer det också behandlas därefter. Det som givetvis är absolut bäst är linne och ylle, men båda delarna är väldigt dyra. Om man sedan inte är så säker på att sy så kan det hela bli en ännu dyrare historia. Därför skall jag här berätta om lite alternativ.

I stället för linne - ta bomull
Tunna bomullstyger är sällan bra till lajv, men om de är ganska grova så fungerar de alldeles utmärkt. Grovt och billigt bomullstyg kan du bland annat köpa på IKEA för 19:-/m. Du kan också skaffa dig indiskt bomull. Det är ofta grovt till strukturen och finns bland annat i billiga stora överkast som också går att köpa på IKEA. För att skylta lite mer med just den affären som din lokala tyghandel så har de även simpla och väldigt billiga lakan i naturfärg som du kan sy skjortor, särkar och andra "lajvunderkläder" av.

I stället för ren ylle - ta filtar
Många filtar är blandningar mellan ylle och andra saker. Filtar kan du hitta på IKEA, på bäddvaruhus eller helt enkelt på vinden, eller på second hand-butiker.
Undvik mönster och undvik filtar av fleece-tyg. Dels för att de ser hemskt konstgjorda ut och dels för att de är mycket brandfarliga.
Du kan också köpa filttyg av olika slag på metervara i de flesta tygaffärer. Det är inte billigt, men det är heller inte lika dyrt som ylle.

I stället för sammet - ta velour
Velour är det där mjuka, ganska tunna och stretchiga tyget som många brukar kalla för sammet. Om du skall spela en rik roll så går det att göra många lyxiga saker med hjälp av velour. Det är få saker som blir snyggare än till exempel en väldigt vid mantel i krossad velour - eller plysch som det också kallas.
Du kan hitta velour på tygaffärer - ofta för en riktigt billig penning. De har också många gånger under åren haft bra erbjudanden på Jysk bäddlager där man kunnat köpa en rulle med ett antal meter velour för under hundralappen.
Tillägg: På lajv med lite högre utrustningskrav är det bättre att undvika velour och hitta andra alternativ, exempelvis bomullssammet.

Struktur och färg

När det gäller val av struktur och färg så beror det också mycket på vad för slags roll du skall spela. Här kommer några riktlinjer:

Fattig roll - grova tyger, inga starka färger, inga mönster.
Rik roll - finare tyger, gärna rött eller blått och gärna brokad.

Om du inte vet vad brokad är så kan du ta en titt på den här bilden:
Det här är en del av den klänning som min syster sydde när hon en gång skulle spela drottning. Det är fullt med gulddetaljer och fina tyger med brokadmönster. Själv skulle jag aldrig våga mig på att sy en sådan här klänning, men jag har sytt en långväst i brokad en gång och senare kanske jag lägger upp mönster för hur man lätt kan göra en sådan.

Om du hittar tyger som känns alldeles för vita så kan du alltid färga om dem, men mer om det i en annan artikel.

lördag 10 april 2010

Baskläder: Mantel

Så till den sista delen i serien "baskläder"; Hur du skaffar dig en mantel.

Varför skall man ha en mantel? Jo, en mantel är varm och praktiskt. Den fungerar både som plagg och som extrafilt och dessutom är det något speciellt med att röra sig genom skogen i en mantel. Både jag och många jag känner tycker att det är mycket lättare att komma in i lajvstämningen om man har sin mantel på sig.

En mantel är egentligen det plagg som är allra enklast att sy, men också det plagg som kräver mest tyg av alla. Det bästa tyget är självklart ylle, men ylle är också sjukt dyrt och därför kan det fungera med praktiskt taget vilket tyg som helst som är lite tjockare och som ser bra ut. Det du måste undvika till varje pris är dock att använda fleece-tyg. Det är en styggelse och går helt enkelt inte att ha på lajv. Faktum är också att fleece är väldigt brandfarligt och på lajv brukar det finnas både ljus och många öppna eldar som kan släppa ifrån sig gnistor. Tänk alltså bort fleece.

Om du skall göra en vanlig, rejäl mantel så kan det vara praktiskt att köpa upp ett par enfärgade filtar i en diskret ton. Många har gjort mantlar av filtar från överskottsbolaget. De är dock väldigt karaktäristiska, så om du tänker använda sådana är det bäst att du färgar dem lite i kaffe eller med hjälp av björklöv som jag beskrivit i tidigare artiklar.

Hur du skall göra din mantel beror lite på hur mycket tid du vill lägga ned och hur mycket tyg du kan komma över. Tänk också på att även om det kan vara lockande med en väldigt vid och lång mantel så kan det bli svårt att röra sig i skogen om den är för lång.

Här följer några exempelmönster på mantlar som jag hittade på den här förträffliga sidan:

Trekvartsmantel


Snäv mantel


Helcirkelmantel
(Där du på modell ett kan göra hål för skärpet och på modell två kan låta den nedre flärpen vara under bältet)



Mantel med huva
Om du tycker att det är för krångligt med att ha en huva direkt på manteln (det kan påverka passformen) så kan du också ha en struthätta till manteln. Det kommer snart en artikel om hur du gör en sådan.


Halvcirkelmantel
(den vanligaste sorten)

Själv har jag dock en fyrkantig mantel som jag bara rundat av lite i de bakre hörnen. Praktiskt taget vilken tygbit som helst som är stor nog att svepa om axlarna går med lite modifikationer att använda som mantel.

Nu till nästa viktiga del:
Mantelspännet

Det finns många olika sätt att fästa ihop sin mantel. Själv har jag på min sunkiga mantel en konstruktion bestående av ett hål på ena sidan och en läderrem med en pinne som man trär igenom hålet på den andra. Det finns dock många mycket finare konstruktioner.

Det här är ett klassiskt mantelspänne som du använder ungefär som en brosch. Just exakt det här spännet kan du köpa på Viking.se för 80:-, men det brukar också gå att få tag i billigare på medeltidsmarknader och dylikt.

Om du inte har tid att vänta på en medeltidsmarknad så finns det ändå något du kan göra. Det enklaste är att gå till första bästa sybehörsaffär och köpa ett mantelspänne där. Om du går till knappavdelningen så hittar du snart ett antal spännen som ser ut ungefär så här:
Om du inte har nära till en sybehörsaffär eller är ute efter något lite mer spännande så kan du alltid kika på JoNics hemsida eller varför inte ta en sväng förbi Kuppjirk.

Man kan göra många andra saker för att piffa till sin mantel. Bland annat kan man brodera mönster på den, eller kanske sätta fast några knappar eller leta reda på ett riktigt personligt mantelspänne.

Och till sist, för inspirationens skull så råder jag dig att gå och kika på de vackra mantlar som presenteras på SofiaElisabets hemsida.

Baskläder: Skodon

Det som alla icke stenrika lajvare fasar för är att skaffa lämpliga skodon. Inget annat plagg har resulterat i så många panikartade telefonsamtal i stil med: "Lajvet börjar i morgon, vad skall jag ha på fötterna!?"

Först och främst bör du tänka på följande saker:
1. Bekvämlighet. Du skall vara ute i skogen och vandra omkring mycket. Det är ett litet helsike att ha obekväma saker på fötterna då. Därför är det bäst att du inte köper några skor över internet eller via någon katalog. Det är nästan tvunget att du måste prova skorna och gärna gå in dem några dagar innan lajvet. Kombinera det med att du ger dig ut i skogen och testar om dina övriga kläder känns bekväma och lagom varma.
2. Pris. Du behöver inte köpa handsydda stövlar för tusen spänn. Jag lovar.

De allra flesta lajv godkänner skodon som är i skinn eller tyg och som har en gummisula. Om lajvet du skall på inte godkänner detta så innebär det två saker. För det första så kommer du nästan bensäkert att få lägga ut med mycket pengar på dina skor och för det andra så har jag absolut inga som helst goda råd. För det tredje bör nämnas att lädersulor ofta blir väldigt hala att röra sig med om det är lite lerigt i skogen. Då är det nästan bättre om du har okänsliga fötter och klarar av att gå barfota i stället.

Skor kan man annars hitta på second hand om man inte redan har något hemma som är lämpligt. Jag skall visa några exempel och berätta lite om vad du bör tänka på.
Skorna som visas i början av det här inlägget är ett par näbbstövlar. När jag började lajva hade jag tur och kunde överta min mammas gamla näbbstövlar från sjuttiotalet. De är väldigt bekväma och efter en liten tripp till skomakaren är de också vattentäta och väldigt smidiga att röra sig i.

Min bror lajvar nästan alltid i gamla träskor. Många tänker inte på att det fungerar utmärkt och det enda man måste akta sig för är att inte trampa snett och vricka fötterna eftersom de brukar ha en ganska hög sula. Annars är träskor ofta billiga och går för det mesta att köpa på en helt vanlig bensinmack.
Ypperlig sista-minuten-lösning så länge lajvet inte är på vintern.

Om man skall lajva på sommaren så brukar olika former av sandaler också fungera. Om man exempelvis spelar magiker, filosof eller någon lite mer "damig" roll så fungerar sandaler alldeles perfekt. Tänk bara på att de inte fungerar så bra om du skall röra dig mycket i skogen, men om din roll håller sig mest i byn så fungerar det bra.

Överallt i second hand-butiker kan man hitta skinnstövlar. Så länge klacken är låg och det inte finns några dragkedjor är de väldigt ofta både snygga, bekväma och billiga som lajvskor. Snörning går självklart bra. Man kan också göra en nödlösning: Om man hittar några kängor eller stövlar som är perfekta, men har dragkedja, så kan man ta en remsa läder eller skinn och fästa det över dragkedjan. Se bara till att det inte hindrar dig från att få på dig stövlarna när det är klart!

Det vanligaste man ser på lajvares fötter är kängor. Många har gamla militärkängor, men minst lika många har svarta eller bruna kängor av annat slag. Så länge det inte finns någon synlig text eller konstiga märken på dem så brukar det inte störa en själ.
Tänk bara på att kängor tar tid att gå in! Spring inte ut i skogen med kängor som är precis nyinköpta såvida du inte har bra skavsårsplåster med i packningen.

En annan bra lösning om man vill ha handsydda och fina lajvskor, men inte har råd med de allra dyraste är att hålla utkik på medeltidsmarknader. Titta inte på stånden där de bara har skor - för de brukar också vara dyra - utan kika runt bland de andra försäljarna. Har du tur så kan du hitta ett par snygga och enkla lågskor för några få hundralappar.

Stumpor?

Många frågar vad man skall ha för slags strumpor på lajv. Det bästa är självklart om man kan ha enkla, stickade raggsockor i neutrala färger. Om det är sommar kanske man inte känner så mycket för just raggsockor och då kan man egentligen ta vilka strumpor som helst bara de är enkla och diskreta.
På hösten och vintern är det vansinnigt kallt att lajva ibland. Var noga med att ta med flera ombyten med raggsockor. Jag skall även lära er ett litet knep: Om alla dina strumpor är våta och det inte är dags att åka hem på länge: ha med ett par små och ickeprassliga plastpåsar som du kan trä över fötterna. Det blir varmt, men är inte bra i längden. Fungerar dock som nödlösning medan extraparet sockor torkar borta vid elden.

Så, för att sammanfatta hela inlägget:

- Välj diskreta skodon i naturmaterial.
- Undvik dragkedjor, text och märken.
- Välj hellre bekvämt än snyggt.
- Prova skodonen innan du köper dem.
- Håll dig varm om fötterna!
- Och om allt annat går åt skogen så kan du alltid gå barfota! Äldre "skor" än dina egna fotsulor får du aldrig! Om dina fötter är känsliga och du skall spela en fattig roll kan du dessutom linda tygremsor runt fötterna så känns det bekvämare. Lämna hälar och tår så sitter lindorna riktigt bra dessutom.

fredag 9 april 2010

Baskläder: Bälten

Ett bälte är en väsentlig del av din grundutrustning. Dels håller det ihop kläderna, men framför allt behövs det för att du då har någonstans där du kan hänga skinnpungar, påsar och annat smått och gott som du kommer att behöva under lajvet.

Vid bältet kan du till exempel också hänga din knivskida, skidan till ditt latexsvärd, en träkåsa att dricka vatten från eller varför inte en fältflaska så att du alltid har något att dricka nära till hands.

Att göra ett bälte är svårt. Om man skall spela en fattig roll så går det dock lika bra att ta en bit rep i en naturlig färg. Du kan också ta tygremsor och fläta dem till ett rep som du sedan använder som skärp.

Det finns egentligen bara två platser där man kan hitta trevliga och passande bälten. Det ena är på second hand-butiker och det andra är på tradera.se. Bälten är ofta ganska billiga och därmed kan man också ganska lätt hitta ett av ett lite finare slag.

Här kommer några exempel på olika bälten som fungerar bra på fantasylajv:

Ett bälte som består av många olika tunnare bälten och spännen kan se riktigt snyggt ut, även om det kan bli krångel med var man egentligen skall fästa allt man vill ha vid bältet.


Ett lite finare bälte med mönster och underliga tecken kan vara ett lätt sätt att piffa upp en standardutrustning på.

Ett vanligt standardbälte i läder med ett metallspänne fungerar alltid bra. Dessutom är de mycket lätta att få tag i. Om du inte redan har ett hemma så kanske en vän eller släkting har ett som de kan tänka sig att bli av med.

Ett bälte med öljetter, hålnitar eller liknande fungerar också bra. Det ovan passar särskilt bra om man skall spela någon lite mer hårdför roll.

Om du skall spela en rik köpman eller en adelsman kan du alltid välja ett bälte med lite "ädla stenar" (glasbitar) på för att markera att din roll har pengar att slösa på sina kläder och sitt utseende.

Möjligheterna är praktiskt taget oändliga när det gäller bälten. Tänk bara på följande saker:
- Välj ett bälte i naturmaterial.
- Låt bli bälten där det finns någon form av text.
- Undvik alla former av plastdetaljer.
- Undvik tryckknappar.

Om det saknas några hål på ditt bälte så kan du själv göra hål genom att använda dig av en håltång. Om du inte äger en sådan eller känner någon som äger en sådan kan du göra ett lite fulare hål med hjälp av en spik och en hammare i stället.