Jag heter Torbjörn Walberg, och har lajvat sedan 2004. Jag lajvar nästan alltid mänskliga soldatroller, men varierar mig från fallskärmsjägarlandsknekt till extremt tungrustad fotsoldat. Jag har gjort saker i läder sedan svarta katten började sälja billigt bukläder, och har gjort allt från bältesväskor och skosulor till bälten och svärdsskidor.
Detta är en grundläggande artikel som är till för dig som inte pysslat med läderhantverk tidigare, men ändå har någon erfarenhet av att tillverka saker. Den innehåller inga direkta ritningar, utan är snarare en enklare översikt över hur man sätter ihop bitar med varandra, och hur man tar hand om sakerna när de väl är klara.
Materialet
Det finns många definitioner på skinn och läder, men den vanligaste är att skinn är tunnare, medan läder är tjockare och hårdare.
Skinn kan man hitta på många ställen. Det enklaste är att köpa det i en läderaffär, men då kommer det kosta en hel del pengar. Har man bil kan man åka till garveriet som bereder skinnen och köpa dem billigare där. Om man varken har bil eller pengar kan man höra med sin lokala myrorna eller annan välgörenhetsloppis. Ibland får de skinnsoffor med små skador, vilket gör att de inte kan sälja dem, då de brukar skicka dem till tippen. Om man är lite snabb och frågar snällt brukar man få slakta soffan och plundra den på skinn innan den kastas. Sedan har man skinn för många stora projekt. I nödfall kan man även jaga billiga skinnjackor på loppis, men det är svårt att hitta billiga.
Det finns naturligtvis fler sätt att hitta billigt skinn. Kommentera gärna om du hittar ett annat bra sätt.
Läder är svårare att hitta. Billigaste jag känner till är att köpa bukläder från t ex Svarta katten, eller köpa från garveriet(de kräver ofta att man köper stora mängder). Bukläder är läder med ojämnare kvalitet, i formen av ojämna remsor. De fungerar utmärkt till lajvutrustning, så länge man inte vill göra något enormt utan att skarva.
Läder och skinn är ett naturmaterial, det innebär att det förändras med tiden. Vill man att ens lädersaker ska hålla länge måste man fetta in dem med något som hindrar dem från att torka och spricka. Man kan använda skokräm eller särskild lädersmorning (går att hitta hos skomakaren eller ridsportaffären), men det fungerar utmärkt med de flesta oljor(olivolja, rapsolja, mineralolja). Infettning gör också lädret mörkare i färgen. Man fettar in dem när man känner att det behövs, kanske en gång vartannat år.
Ett modernt otyg är fuskläder och fuskskinn. Det kan ibland vara svårt att se skillnad på fusk och äkta, så det bästa sättet att vara säker på är att elda på materialet. (Ta en liten provbit och inte hela stycket! Elda utomhus!)
Om det är läder kommer det brinna dåligt, och det svarta kolet som är kvar är torrt , sprött och faller sönder till ett pulver. Är det fusk kommer det smälta ihop, och bli små hårda kulor där du eldat.
Verktyg
När man syr och nitar i läder behöver man vissa verktyg. Antingen håller man sig till billigast möjliga, och får det lite besvärligare, eller om man planerar att hantverka mycket i framtiden så lägger man en del pengar på sina verktyg och spar tid och arbete istället. Här kommer en lista på verktyg, och ifall de är grundläggande eller underlättande.
Det som inte finns på Claes Ohlsson finns på antingen Slöjd-detaljer eller på särskilda läderaffärer.
- Synål: Grundläggande om man vill sy.
- Skärnål(Kallas ofta Lädernål och är trekantig): Underlättande. Bra om man ska sy saker i skinn, men kan skära av andra trådar om man är oförsiktig.
- Lintråd: Grundläggande om man vill sy.
- Vax(Vanligt bivax är utmärkt): Grundläggande om man vill sy. Får lintråden att trassla sig mindre, och hålla mycket bättre.
- Syl: Grundläggande om man ska sy läder. Gör hål man kan sy i.
- Håltång: Grundläggande. Både för nitning och om man vill göra snygga innerhörn när man skär ut saker.
- Sax: Grundläggande. Att klippa skinn och sytråd med.
- Utväxlad håltång: Underlättande. Gär det lättare att göra hål, bra när man ska göra många.
- Brytbladskniv: Grundläggande. Att skära ut läderbitar, kapa tråd mm.
- Lasknål: Grundläggande vid laskningsarbeten. En nål man skruvar på laskremmen.
- Tång: Underlättande när man syr läder. Använd en utan räfflor så slipper du märken i nålen.
- Kantjärn: Underlättande. Jämnar till kanter så de slits mindre och ser bättre ut.
- Sporre: Underlättande. Gör att stygnen blir mycket jämnare. Det går att använda t ex en gaffel istället.
Metoder
Sömnad i läder:
Markera var på båda styckena du vill att stygnhålen skall sitta. Använd med fördel sporre eller gaffel. Använd sylen och gör hålen. Dra lintråden mot vaxet ett par gånger tills den känns styvare och sträv. Trä nålen. Gör ingen knut för att fästa, utan sy ett par stygn fram och tillbaka istället. En knut kommer nämligen nötas sönder med tiden när den gnuggas mot lädret. För att få sömmen hållbar använder man skomakarsöm, man syr upp-ner-upp-ner hela vägen, sedan vänder man och syr spegelvänt upp-ner-upp-ner.
Sömnad i skinn:
Antingen syr du som i tyg, eller som i läder. Det går oftast att använda symaskin om man är lat.
Nitning:
Antingen använder man rörnitar (kallas också dubbelnitar), vilket är enklast, eller så använder man solida nitar med brickor. I båda metoderna gör du hål längs med styckena du vill nita ihop, så tätt som du vill ha det. Sedan lägger du styckena över varandra och sätter i niten genom båda hålen. För rörnitar är det bara att lägga mot ett slätt, hårt metallunderlag och slå försiktigt med en hammare på niten. För solida nitar måste man ha en nitbricka på varje sida om lädret för att undvika att lädret töjer sig och sliter sig förbi nithuvudet. Sedan kapar man ner niten till 1-2 mm över brickan, och hamrar med en kulhammare tills man plattat ut niten över brickan.
Solida nitar håller mycket, mycket bättre, men de är lite besvärligare att använda.
Rörnitar är marginellt dyrare, och håller lite sämre, men är fruktansvärt enkla att använda.
Laskning:
Laskning innebär att man syr med en grövre lädertråd. Markera var du vill ha hålen på båda styckena. Gör dem ca 0.5-1,5 cm från varandra. Gör hålen något större än vad lasktråden är om du ska sy fram och tillbaka. Sy sedan ihop bitarna med någon snygg söm, korsstygn är populärt.
I änden kan man med fördel gör en knut. Det går även i slutet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar