lördag 21 augusti 2010

Läsartipset!

Då och då när det kommer in en bra kommentar på Lajvarbloggen så publicerar vi den som ett eget inlägg. Först ut är signaturen Anneli som kommenterade på Den stora artikeln om tyg:

"Hej! Tack för en i övrigt bra blogg med många användbara tips. Men just här tycker jag att det är dags att komma med lite invändningar.

Filt är, liksom sammet, benämningar på hur tygerna är gjorda, inte material i sig. Så skillnaden på filt och ylle är att filten är tovad efter vävningen. Det är ingenting fel i att rekommendera folk att sy kläder i filt, även om det kanske ska påpekas att de är mycket svårare att få följsamma än vanligt ylle, och att de noppar lättare.

Och velour (eller krossad sammet som det också kallas) är en styggelse som väldigt många lajvare stör sig hårt på. Däremot finns det bomullssammet i många tygaffärer som är billigare än silkessammet och nästan lika snyggt. Den ser definitivt bättre ut än velour i alla fall."
Lajvarbloggen tackar för rättelsen och tipsen, även om vi fortfarande anser att velour fungerar bra om det används på rätt sätt och rätt lajv. Givetvis skall man undvika dylika tyger på lajv med lite högre utrustningskrav och kan då använda den bomullssammet som Anneli tipsar om!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar