söndag 4 augusti 2013

Att skapa en karaktär - Inledning

Många har undrat hur man gör när man skapar en karaktär, så därför tänkte jag skriva lite om det. När jag började skriva insåg jag dock snabbt att ett inlägg inte räcker, utan att det kommer att bli många inlägg där ni kan få så många tips som möjligt om hur man gör en bra karaktär.

Att skapa en karaktär sker egentligen i två delar; dels vad som skall skickas in till lajvet i fråga och dels vad du själv behöver veta om karaktären.

Alla lajv brukar skriva ut på sin hemsida eller sitt forum vad de vill att man skall skicka in för information om sin karaktär. På en del lajv vill man bara ha kortfattad information såsom yrke, ålder, vad för slags varelse det är och kanske bara ett par rader om personlighet eller bakgrund. På andra lajv vill man ha en längre bakgrundshistoria. Eftersom det skiftar så mycket så kommer jag i artikelserien att fokusera på vad du behöver veta om din karaktär.

Varelse
Det första du behöver veta när du skapar en karaktär är vilken slags varelse du vill spela. Hela karaktärsbeskrivningen hänger ju på det. Om du vill spela människa så måste du titta på världen som lajvet du vill åka på utspelar sig i och se varifrån du kommer, hur det är där och tänka dig in i hur den platsen kan vara. En del lajv har också olika sorters kläder för olika sorters människor beroende på vad de kommer ifrån, eller kanske vad de tror på för religion.
Om du vill spela någon annan slags varelse såsom ett troll, en vätte eller en alv så måste du undersöka vad som gäller för dem på lajvet du skall åka på. Det är alltid skönt att vara lite påläst om världen när man åker på ett lajv. Ju mer du sätter dig in i världen, desto bättre lajv kommer du själv att få!

Många nybörjare väljer att spela människor eftersom det brukar vara lättare att skaffa billig utrustning och att tänka sig in i en karaktär som ligger lite närmare ens verkliga jag. Andra har lättare för att spela saker som ligger långt bort från verkligheten.

Fundera över vad du vill spela för något - och om det är något ovanligt måste du kontakta arrangörerna först och fråga om det är okej. Det är ju synd om man skapar en karaktär som sedan inte blir godkänd när man anmäler sig till lajvet, eller hur?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar