"Där det finns en eld finns det ett hem" - Ronja Rövardotter
Först och främst måste du undersöka om det är eldningsförbud eller inte. Under riktigt torra perioder kan det vara förbjudet att elda ute i skogen. Fråga arrangörerna till lajvet du skall åka på om råd.
En lämplig plats
När man väljer en lämplig plats för en lägereld är det några saker man måste tänka på. Tänk exempelvis på att inte elda direkt på berghällar eller större stenblock eftersom de då kan spricka. Tänk också på att inte ha elden för nära träd, buskar eller nedhängande grenar. En eld är lägrets hjärta, men den kan också resultera i katastrof om man inte är försiktig.
Hur man bygger en enkel eldstad
När du har hittat en lämplig plats så börjar du med att gräva en grop. Längst ned i gropen måste du ha någonting som skyddar mot rotbrand, det vill säga att elden sprider sig under jorden och dödar träden omkring. Vanligt är att man har någonting av metall, såsom den nedre biten av en metalltunna, en gammal storgryta eller en mindre plåtbalja. Det går också bra att ha sand eller småsten, i värsta fall kan man ha en gammal metallbricka eller plåtbit och sedan klä sidorna med stenar ordentligt. Överlag är det bra med mycket sten i en eldstad eftersom de behåller värmen längre.
På kanterna av eldstaden skall du lägga upp en liten mur av stenar, både för skydd och för att de är bra att lägga exempelvis grillgaller på. Du måste se till att rensa bort mossa och gräs runt en fot kring eldstaden.
Ha även alltid en hink vatten i närheten av elden så att du snabbt kan släcka om det behövs!
Att göra upp eld
Att göra upp eld ute i naturen är inte alltid det lättaste och om det är dåligt väder så blir det ännu svårare. Tänk på att du får elda med kottar och nedfallna grenar, men du får inte bryta grenar själv eller använda vindfällen såvida du inte har markägarens tillstånd. Ha gärna med lite tidningspapper att ha i grunden för att få det hela att ta fart.
Steg för steg går det till så här:
Knöla ihop tidningspappret och lägg det i mitten. Ovanpå det lägger du så torrt ris du har lyckats hitta. Torra grenar som trillat ned från granar brukar vara exemplariska. Över det lägger du sedan mindre pinnar, också de så torra som möjligt och över dem i sin tur så placerar du lite större pinnar som kanske inte är lika torra. I början är det dock bra om de är så torra som möjligt och de får gärna ha lite lös bark som brinner bra.
Det hela skall vara utformat lite som en pyramid där pinnarna står lutade mot varandra. Tänk på att det behövs luft för att elden skall ta sig!
Sedan sätter du eld på pappret och väntar lite, blås eventuellt på elden så att den sprider sig bättre. Försök undvika tändare på lajv, utan ha i stället med dig tändstickor och ett plån i en lämplig, ganska vattentät ask som ser bra och medeltida ut.
Ett bra knep är att ha med sig stearinljus och gnida in lite fuktigare ved i stearin, då tar det sig lättare. Om det är väldigt blött och ingenting annat fungerar så kan man även ha lite tändvätska undangömt i sin offpackning. Tänk dock på att aldrig spruta direkt på eld med tändvätska och att vara diskret i ditt användande under lajv.
Tips!
Kottar är naturens grillkol!Torra kottar brinner väldigt bra och väldigt länge. Se till att samla på dig så mycket kottar som möjligt om du vill ha en bra matlagningseld.
Och som vanligt gäller det givetvis att i första hand kolla upp de regler som gäller för just det lajv du åker på!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar